Drevni kinezi navodno su koristili vrlo naprednu tehnologiju

Drevni Kinezi izrađivali su prekrasan nakit uz pomoć iznenađujuće napredne tehnologije, daje naslutiti studija objavljena u časopisu Science.

Fino urezane spirale na prstenu od žada starom 2500 godina možda su bile izrađene uz pomoć složenog stroja stoljećima prije nego što su, prema uvriježenom vjerovanju, takva pomagala izumljena.

Peter Lu s harvardskog sveučilišta proučio je ureze na nizu kineskih grobnih prstena od žada koji potječu iz razdoblja između 771. i 475. godine prije Krista. Svaki prsten na sebi ima niz spiralnih ureza, međusobno udaljenih točno petinu milimetra. "Linije su precizne i ravnomjerne", kaže Lu. To, smatra, ukazuje na mogućnost da nisu izrađene rukom, nego nekim naprednim strojem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On vjeruje da je taj stroj bio nalik gramofonu, što je u pokusu i potvrdio. Pretpostavlja da su prsteni izrađeni tako da je iznad diska od žada koji se okretao, stotinama puta prelaženo oštrim predmetom usklađenim s dijelom koji se okretao te da su tako nastali rezovi, a poslije su majstori izrezivali srednji dio kako bi napravili prsten.

Ako su Luove slutnje točne, drevni Kinezi izrađivali su složene strojeve mnogo prije nego što se vjerovalo, jer se općenito smatra kako su prve naprave koje omogućuju dva različita pokreta (kružni i pravocrtni) nastale najmanje tri stotine godina poslije, kao što svjedoče prvi pisani zapisi iz 1. stoljeća poslije Krista.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara