Drnovšek i formalno odstupio s dužnosti premijera

SLOVENSKI premijer Janez Drnovšek i formalno je odstupio s dužnosti premijera nakon što je u nedjelju u drugome krugu izabran za novog predsjednika države.

Predsjednik parlamenta Borut Pahor obavijestio je o tome predsjednike stranačkih klubova koji će na sastanku u utorak dogovoriti kako voditi zakonodavne i druge postupke u parlamentu do potvrđivanja nove vlade, odnosno mandatara.

Kako je javila slovenska tiskovna agencija STA, u srijedu ili četvrtak zastupnici će o tome odlučivati na izvanrednoj sjednici u srijedu ili četvrtak.

Drnovšek se u ponedjeljak sastao i s predsjednikom države Milanom Kučanom čiji drugi mandat završava 22. prosinca. Kako je javljeno iz Kučanova ureda, riječ je o jednom od redovitih sastanaka na relaciji premijer - predsjednik vlade, no na njemu je vjerojatno bilo riječi i o formalnostima vezanima uz primopredaju dužnosti.


Parlament će, kako se očekuje, o novoj vladi odnosno mandataru, sadašnjem ministru financija Antonu Ropu, glasovati prije Božića, a u vladi neće biti većih izmjena u odnosu na sadašnju.

Na summitu Europske unije i država koje su u završnoj fazi priključenja predviđenom 12. i 13. prosinca u Kopenhagenu Sloveniju će, po svoj prilicim još uvijek predstavljati Drnovšek koji poslove premijera po ustavu vodi do izbora novoga predsjednika vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara