Drnovšek i Mesić: O gospodarskom pojasu mirno i bez tenzija

ZAGREB i Ljubljana trebaju razgovarati "zajednički" i "mirno" o hrvatskom planu proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu, rekao je slovenski predsjednik Janez Drnovšek, a da ne treba dizati tenzije suglasio se i njegov hrvatski kolega Stjepan Mesić.

Nakon bilateralnih razgovora u Ohridu, gdje Mesić i Drnovšek s još šestoricom predsjednika zemalja jugoistočne Europe i Mađarske sudjeluju na konferenciji UNESCO-a, slovenski predsjednik je za hrvatske medije komentirao pitanje gospodarskog pojasa oko kojeg javnosti dviju zemalja vec danima lome koplja, a u raspravu se, s raznih aspekata, uključuju i pravni stručnjaci i političari.

"O tome treba zajednički razgovarati, raščlaniti interese te mirno i bez kritiziranja naći rješenje", rekao je Drnovšek. RH ne može, jednostrano donoseći odluku, isključiti Sloveniju i ne može prejudicirati pitanje konačnih granica, drži Drnovšek koji je lani s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom parafirao sporazum o granici u Piranskom zaljevu, no Hrvatska taj dokument nije ratificirala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Mesić je, u kasnijoj izjavi za novinare, izjavio "da ne treba dizati tenzije" oko hrvatskog gospodarskog pojasa. "I ja sam za to da za svako pitanje tražimo mirno rješenje?, rekao je Mesić koji je dan ranije, pozivajući se na međunarodno pravo, izjavio da odluku o gospodarskom pojasu zemlja donosi samostalno, a ako se ne može naći rješenje valja potražiti arbitražu. "Ali niti na čiju štetu", upozorio je Mesić zaključivši da je najvažnije zaštititi Jadran i riblji fond te očuvati more za buduće naraštaje.

Drnovšek je rekao da pitanje proglašenja gospodarskog pojasa nije dobro potezati prije izbora, a jos manje stvarati od njega "predizbornu temu".

Podsjetivši da je u razgovoru s Drnovšekom "pročešljao" i druga pitanja koja opterećuju slovensko-hrvatske odnose (dug Ljubljanske banke i nuklearke Krško hrvatskoj tvrtki HEP oko čijeg se iznosa dvije zemlje razilaze) Mesić je rekao da se radi o "lancu iz kojeg valja naći izlaz?.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara