Drnovšek: Iskorištavanje Trećeg svijeta hrani terorizam

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio je da prilike u suvremenom svijetu, s nepravednim ratovima, te djelovanjem međunarodnog kapitala koji iskorištava Treći svijet, hrane međunarodni terorizam i da dugoročni odgovor na to stanje ne može biti represija nego podizanje savjesti čovječanstva, u čemu može pomoći i katolička crkva.

"Vidimo kako Zemlja propada, a nemilosrdni interes kapitala uništava prirodni okoliš, izrabljujući bogatstvo Trećega svijeta, pretvarajući ga u jeftinu radnu snagu, te iza sebe ostavlja pustoš", naveo je Drnovšek na web-stranicama svoje udruge Pokret za pravednost i razvitak.

Braneći se od primjedbi da je nedavno za praznik Velike Gospe neopravdano kritizirao crkvu zbog njenog navodnog pristajanja na žalosno stanje u suvremenom svijetu i politici, Drnovšek je u odgovoru naveo da crkvu nije želio kritizirati, ali da bi ona trebala biti aktivnija, kao u vrijeme prvih kršćana i tako djelovati na radikalnu promjenu savjesti čovječanstva na bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kršćanstvo je svojom velikom duhovnom snagom već jednom učinilo nemoguće, pobijedivši veliku materijalnu silu poput Rimskog carstva koje nije uspjelo zaustaviti prve kršćane u njihovoj želji da svijet promijene na bolje. Prvi su kršćani pristajali na trpljenje i razapinjanje na križ kako bi uspostavili Kristovo carstvo na zemlji. Ali, njihov rad treba završiti", navodi Drnovšek u svojim razmišljanjima, a vuče i paralelu sa suvremenim ratovima.

"Još uvijek bijesne krvavi ratovi, sa mnogo nedužnih žrtava, a velike sile to ne zaustavljaju jer to nije u njihovom interesu", naveo je Drnovšek koji dodaje da bi u takvom svijetu morala biti aktivnija i crkva, postavljajući se za pravdu i nezaštićene kao prvi kršćani, bez obzira na žrtve i trpljenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara