Drnovšek: Malo vremena za dogovor o "izbrisanima"

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek ocijenio je u srijedu da je malo vremena da političke stranke postignu dogovor o statusu "izbrisanih", naime 18.305 neslovenaca kojima je 1992. oduzeto stalno prebivalište jer nisu podnijeli zahtjev za slovensko državljanstvo.

"Očito je da će do dogovora teško doći iako sadržajne razlike više nisu tako velike", izjavio je Drnovšek, komentirajući polemike političkih stranaka pred izvanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će u ponedjeljak vjerojatno biti određen datum za referendum što ga je Drnovšek ocijenio nepotrebnim.

U polemike oko "izbrisanih" koje su postale vodećom političkom temom u izbornoj godini uključio se i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan.

"Stranačke pregovore o tom pitanju vidim kao bijeg od odgovornosti", izjavio je Kučan nakon posebne parlamentarne sjednice na kojoj je ratificiran ugovor Slovenije i EU-a o priključenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slovenija će biti toliko europska koliko će slovenski političari i zastupnici primjenjivati europska načela", rekao je Kučan o perspektivama uključenja u EU nakon svečane ratifikacije.

Nekadašnji ustavni sudac i zastupnik "Društva izbrisanih" Matevž Krivic kritizirao je vladu premijera Ropa zbog koketiranja s oporbenim strankama oko problema izbrisanih i odustajanja od već prihvaćenog zakonskog rješenja, te pristajanja na referendum.

"Vlada je otišla tako daleko da ksenofobima i zavedenima daje mogućnost da sruše zakon, kršeći parlamentarnu proceduru", rekao je u srijedu Krivic, najavljujući da bi u tom slučaju ponovo zatražio pravorijek ustavnog suda koji se o predmetu više puta već izjasnio.

(Hina) fl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara