DRNOVŠEK POZVAO SLOVENCE DA GLASAJU ZA EU I NATO

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek pozvao je Slovence da se na referendumu u nedjelju izjasne za pristup EU i NATOu, istaknuvši kako je sadašnja iračka kriza dodatan razlog za uključenje u obje integracije jer bi njihove članice sudjeluju u odlučivanju o sudbini Europe i svijeta. L

"Za mir se treba boriti ne samo kod kuće nego i u međunarodnoj zajednici, a Europska unija i NATO onemogućuju povratak nekadašnjeg vojnog suparništva u Europi. I zadnji događaji u Iraku dodatno me uvjeravaju da Slovenija mora biti članica svih međunarodnih organizacija u kojima se odlučuje o sudbini Europe i svijeta, kako bi mogla djelovati na tijek događaja", rekao je Drnovšek u petak u proglasu za elektronske medije.

Drnovšek je rekao da se uključenjem Slovenije u integracije zaključuje razdoblje prilagodbe i tranzicije, te počinje razdoblje "suodlučivanja u međunarodnoj zajednici" nakon integracije u EU i NATO.

Za odluku da krenemo u stvaranje samostalne države na referendumu 23. prosinca 1990. trebalo je hrabrosti i nešto sreće, odluka na sadašnjem referendumu ne zahtijeva hrabrost nego racionalnu odluku, dodao je Drnovšek, pozivajući građane da na referendumima glasuju "dvaput da", za EU i za NATO.

(Hina) fl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara