Drnovšek protiv izručenja mladih nogometaša iz Gambije

Drnovšek protiv izručenja mladih nogometaša iz Gambije

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek pozvao je vladu da nađe rješenje za skupinu mladih nogometaša iz Gambije koji su još prije osam mjeseci zatražili politički azil u Sloveniji, a sada im prijeti prisilni povratak u domovinu jer im status azilanata nije odobren.

Drnovšek je u srijedu u pismu naslovljenom na više ministarstava, uključujući i ministarstvo vanjskih poslova, zatražio da se postupak njihova vraćanja u nestabilnu afričku zemlju zaustavi.

"U Gambiji se pritisak na opoziciju povećava pred skorašnje predsjedničke i parlamentarne izbore, što govori da strah mladih nogometaša za njihovu sudbinu nije bez osnove ako bi se tamo morali vratiti", naveo je Drnovšek u svom apelu vladi.

Drnovšek predlaže da se bez obzira što Gambijcima nije odobren azil na njihovu slučaju primijeni institut "supsidijarne zaštite" stranaca kojima u njihovoj vlastitoj zemlji prijeti opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22 člana gambijskog nogometnog kluba "Steve Biko FC" ostalo je u Sloveniji, gdje su odigrali nekoliko utakmica na pripremama još prošle jeseni, zatraživši azil, ali on nikome nije odobren. U međuvremenu su boravili u centru za izbjeglice Veliki otok blizu Postojne. Neki su u međuvremenu samostalno napustili Sloveniju, a u centru ih je ostalo šest.

Dvojica od njih, 19-godišnji Ceesay Foday i 20-godišnji Keita Ansunami zanimljivi su za angažman u prvoligaškom klubu Domžale koji je ove godine bio do zadnjeg kola u igri za prvaka. Obojica s klubom treniraju, za sada bez obveze i ugovora.

Drnovšek je u pismu upućenom i na adresu ministra za prosvjetu i šport Milana Zvera naveo da bi mlade gambijske nogometaše trebalo zaštititi zbog vrijednosti koje su zapisane i u slovenskom ustavu, te da bi im trebalo pružiti priliku da se afirmiraju u nogometu u kojemu su već dokazali svoje sposobnosti.

Drnovšek navodi da ga je začudila procjena ministarstva unutarnjih poslova da su molbe za azil koji su uložili Gambijci neosnovane te da ih treba vratiti u domovinu u kojoj vlada napeto političko stanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara