Drnovšek: Situacija oko referenduma o izbrisanima nemoguća

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek ocijenio je u srijedu da se država našla u "nemogućoj situaciji" zbog polemika oko "izbrisanih neslovenaca", te se zauzeo za široki politički konsenzus oko rješenja tog pitanja.

"Zbog te stvari sasvim bez opravdanja pada ugled Slovenije u svijetu koji smo gradili sve od osamostaljenja. Ako je izbrisanima bila napravljena nepravda, kako je ustanovio Ustavni sud, onda to treba popraviti. Treba potražiti rješenje koje će zadovoljiti one koji su za referendum o izbrisanima i one koji su protiv", rekao je Drnovšek na konferenciji za novinare.

Slovenski predsjednik izrazio je stajalište kako bi u međuvremenu, dok se problem ne riješi, Ustavni sud mogao obustaviti pripreme za naknadni zakonodavni referendum o pitanju "izbrisanih" koji je parlament raspisao za 15. veljače.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drnovšek je međutim odbacio kritike kako je svojim izjavama da je referendum nepotreban i politički štetan prejudicirao rješenje ustavnih sudaca koji bi o tome trebali odlučivati u petak.

Drnovšek je rekao da je teoretski moguće i rješenje po kojemu bi se već prihvaćeni zakon o "izbrisanima" poništio. Tako bi se do nalaženja sustavnog rješenja za oko 18.000 izbrisanih spriječile negativne posljedice koje bi pred ovogodišnje europske i parlamentarne izbore, te pred ulazak Slovenije u EU, mogao izazvati referendum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara