Drnovšek tvrdi da je Kosovo de facto neovisno, prvi pregovori bez rezultata

PRVI izravni pregovori srbijanskih i kosovskih dužnosnika oko budućeg statusa Kosova završili su u utorak u Beču određenim dogovorima, ali bez konkretnih rezultata, a nastavit će se 17. ožujka, objavile su agencije.

Prvi kontakti, "prošli su u duhu snažne suradnje", a bavili su se "praktičnim pitanjima", a ne samim budućim statusom pokrajine u kojoj albanska većina traži neovisnost, izjavio je na konferenciji za novinare austrijski diplomat Albert Rohan, moderator bečkih pregovora i pomoćnik glavnog pregovarača UN-a Marttija Ahtisaarija.

Rohan je pred novinarima ustvrdio da se od jednoipoldnevnih pregovora i nisu očekivali neki osobiti rezultati, ali da je ozračje na pregovorima bilo "vrlo konstruktivno". "Nismo očekivali sporazum, već iznošenje raznih pozicija, kako bismo mogli proučiti različita stajališta. I to je bilo uspješno", ocijenio je.

Prvi cilj je bio razmotriti konkretna pitanja i odrediti područja suglasja, koja se poslije mogu formalizirati. Zato se razgovaralo samo o tehničkim, a ne i o političkim pitanjima, objasnio je Rohan. "Time se neće postići senzacionalni politički rezultati, ali je važno za život stanovnika Kosova", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč različitim pristupima, poklapaju se gledišta o važnim pitanjima iz područja decentralizacije, poput školstva, zdravstva i unutarnjih poslova, rekao je Rohan, dodavši kako on osobno potpuno podržava decentralizaciju, s osobitim naglaskom na zaštitu manjina.

O samom pitanju budućeg statusa Kosova nije se raspravljalo, kako je istaknuo, i zbog opasnosti da "pregovori završe za dva sata". No pregovori o statusu moraju biti okončani ove godine, iako nije želio iznijeti svoje mišljenje o tome kakav će status Kosovo dobiti. Sljedeći krug pregovora na rasporedu je 17. ožujka.

U pitanju su dvije mogućnosti - ili će Kosovo postati neovisno od Srbije, što zahtijeva dva milijuna etničkih Albanaca, ili će i dalje službeno ostati dijelom Srbije, ali uz važne preinake dosadašnjeg statusa.

U prvim izravnim pregovorima, osim predstavnika srbijanskih i kosovskih vlasti, sudjelovali su predstavnici NATO-a, SAD i UNMIK-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara