Drnovšek za privremeni sporazum Hrvatske i Slovenije o granici

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek u nedjelju se založio da Slovenija i Hrvatska, koje se već 15 godina ne mogu dogovoriti o granici na moru, zaključe privremeni granični sporazum, kako bi izbjegle dosadašnje nesporazume.

Kako je u nedjelju javila slovenska tiskovna agencija STA, Drnovšek je u nedjelju u svojoj kući u Zaplani blizu Ljubljane primio novinare kojima je govorio o svojim mirovnim planovima za sudansku pokrajinu Darfur, a osvrnuo se i na nedavnu izjavu svog savjetnika za vanjsku politiku Ive Vajgla koji je najavio da će predsjednik možda uskoro predložiti plan za rješenje otvorenih pitanja s Hrvatskom budući da tu problematiku kao dugogodišnji bivši premijer odlično poznaje do u detalje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da nema odluke niti za arbitražu niti za pregovore, jamačno bi rješenje bilo u jednoj vrsti privremenog graničnog sporazuma", rekao je Drnovšek. Kako navodi STA, privremenim sporazumom odredilo bi se da kopnena granica između dviju država teče linijom koja je dogovorena u tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine. Isto tako, prema rješenju iz istog sporazuma, Sloveniji bi pripalo 80 posto Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, a teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more ne bi se određivao, te bi se tako izbjegli incidenti u zaljevu, javila je slovenska agencija STA.

Drnovšek je rekao da je o svojoj ideji već govorio s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem, a spomenuo ga je i slovenskom premijeru Janezu Janši.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara