Drnovšek žali da nije došlo do suglasja oko iračke krize

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u utorak da će njegova država, ako dođe do vjerojatne intervencije u Iraku, "izraziti žaljenje" što nije došlo do suglasnosti SAD-a i Europske unije u gledištima na iračku krizu.

Drnovšek je u utorak u razgovoru za slovenski radio ocijenio kako ni u Americi ni u Europi nije bilo dano dovoljno vremena da bi se u pogledu na iračku krizu postigao kompromis.

No, rekao je slovenski predsjednik, nakon intervencije vjerojatno će među Europom i Amerikom doći do kompromisa u pogledu obnove Iraka, a u tome je spremna svoj udio, poput drugih europskih država, dati i Slovenija. Europljane, rekao je Drnovšek, više od sadašnje krize zabrinjava model koji bi se u pogledu jednostranih intervencija u budućnosti mogao afirmirati.

Što se tiče govora američkog predsjednika Busha kojim je Sadamu Huseinu dan ultimatum, Drnovšek je rekao da ga je u njemu iznenadilo samo to što se ultimatum vezuje uz odlazak Sadama Huseina s vlasti, makar je rezolucija 1441 intervenciju u Iraku vezivala na otkrivanje oružja za masovno uništavanje, a ne na smjenu režima.

Drnovšek je dodao da je u UN i akcija NATO-a na Kosovu 1999. bila zbog protivljenja Rusije upitna glede legitimnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara