Drobnjak: Pregovarački okvir za Hrvatsku ostaje neupitan

Za Hrvatsku je najvažnije što pregovarački okvir za pregovore EU i RH, usvojen na sjednici Vijeća ministara EU u ožujku, ostaje neupitan bez obzira na negativne rezultate referenduma o europskom ustavu u Francuskoj, rekao glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak u emisiji "Otvoreno" HTVa u ponedjeljak navečer.

"Teško je sada, samo 24 sata nakon završetka referenduma u Francuskoj, definirati hoće li to usporiti proces hrvatskog približavanja Uniji", rekao je Drobnjak odgovarajući na novinarsko pitanje.

"Međutim, za Hrvatsku je najvažnije što pregovarački okvir, odnosno pravila pregovaranja i postupanja, koji je službeno usvojen i u kojem jasno piše da je konačni cilj pregovora hrvatsko pristupanje Uniji, ostaje neupitan bez obzira na rezultate referenduma", rekao je Drobnjak.

Glavni hrvatski pregovarač imao je u ponedjeljak nekoliko tehničkih sastanaka u Europskoj komisiji u Bruxellesu i ukazao je na jednu činjenicu koja mu je pri tom izložena. "U kampanji protiv usvajanja europskog ustava u Francuskoj, Hrvatska nije spomenuta nijednom rječju. Tu činjenicu u Europskoj komisiji tumače pozitivno. To znači da se Hrvatsku u Francuskoj uopće ne smatra upitnom", rekao je Drobnjak.

Izaslanik Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger naglasio je u istoj emisiji da se negativan rezultat referenduma u Francuskoj neće neposredno odraziti na proces daljnjeg proširenja Unije. "Ratifikacija europskog ustava i proces proširenja Unije su naprosto dvije odvojene stvari", obrazložio je Wunenburger.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara