Drobnjak: Pregovarački okvir za Hrvatsku ostaje neupitan

Za Hrvatsku je najvažnije što pregovarački okvir za pregovore EU i RH, usvojen na sjednici Vijeća ministara EU u ožujku, ostaje neupitan bez obzira na negativne rezultate referenduma o europskom ustavu u Francuskoj, rekao glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak u emisiji "Otvoreno" HTVa u ponedjeljak navečer.

"Teško je sada, samo 24 sata nakon završetka referenduma u Francuskoj, definirati hoće li to usporiti proces hrvatskog približavanja Uniji", rekao je Drobnjak odgovarajući na novinarsko pitanje.

"Međutim, za Hrvatsku je najvažnije što pregovarački okvir, odnosno pravila pregovaranja i postupanja, koji je službeno usvojen i u kojem jasno piše da je konačni cilj pregovora hrvatsko pristupanje Uniji, ostaje neupitan bez obzira na rezultate referenduma", rekao je Drobnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni hrvatski pregovarač imao je u ponedjeljak nekoliko tehničkih sastanaka u Europskoj komisiji u Bruxellesu i ukazao je na jednu činjenicu koja mu je pri tom izložena. "U kampanji protiv usvajanja europskog ustava u Francuskoj, Hrvatska nije spomenuta nijednom rječju. Tu činjenicu u Europskoj komisiji tumače pozitivno. To znači da se Hrvatsku u Francuskoj uopće ne smatra upitnom", rekao je Drobnjak.

Izaslanik Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger naglasio je u istoj emisiji da se negativan rezultat referenduma u Francuskoj neće neposredno odraziti na proces daljnjeg proširenja Unije. "Ratifikacija europskog ustava i proces proširenja Unije su naprosto dvije odvojene stvari", obrazložio je Wunenburger.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara