Drogom liječe krizu: U godinu dana broj ovisnika u Hrvatskoj porastao za šest posto

Foto: Damjan Tadić / Cropix

SABORSKI zastupnici podržali su danas izvještaj o provedbi plana i strategiju suzbijanja droga, a u raspravi je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva kazao da Vlada ne razmišlja o dekriminalizaciji lakih droga.

U Hrvatskoj je 2009. godine bilo ukupno 29.120 liječenih ovisnika o drogi, što je za 6,2 posto više nego godinu ranije. Prošle godine su na tretmanu u sustavu zdravstva bile 7733 osobe, dok ih je 1463 prvi put došlo na liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvedimo obavezno testiranje

Golem je kazao da je najviša stopa liječenih u Istarskoj županiji, pa Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu. Pohvalio se kako je broj smrti od posljedica droga bio manji, i to za 23,3 posto. Tako je u 2009. godini od droge umrlo 89 osoba, dok ih je godinu ranije bilo 113. Prosječan hrvatski mladić i djevojka prvi put probaju drogu u 16. godini, dok na liječenje prosječno dođu za šest-sedam godina.

IDS-ovac Damir Kajin je u svojoj raspravi pozvao na češće testiranje na droge u školama i na fakultetima te na svim sistematskim pregledima, pri zapošljavanju i vozačkim ispitima. "To košta, ali to bi u ovom trenutku bila jedna od najisplativijih investicija u Hrvatskoj", rekao je Kajin. Tom prijedlogu se protivio SDP-ovac Šime Lučin koji kaže kako je obavezno testiranje jedna od najrepresivnijih mjera i pokazatelj da smo bespomoćno društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara