Drugi dan Konferencije ministara kulture Vijeća Europe

KONFERENCIJA ministara kulture Vijeća Europe u Opatiji danas je nastavljena radnim dijelom na dvjema sjednicama: "Raznolikost i dijalog" i "Upravljanje i suradnja među sektorima".

Talijanski ministar kulture Giuliano Urbini je, otvarajući sjednicu o upravljanju i suradnji među sektorima, iznio je primjer Italije koja je zakonski uredila odnose države i privatnog sektora u kulturi. Dodao je kako se tom suradnjom stvaraju mješovite zaklade, potiču donacije, u prvom redu poreznim olakšicama, a država i privatni sektor surađuju i u poslovima izvan Italije. Tako je podsjetio na djelovanje na Kosovu, u Iraku, gdje se obnavljaju arheološki spomenici i restaurira Zabranjeni grad u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Austrijski državni tajnik za umjetnost i medije Franz Morak kazao je da je europska različitost blago, ali da Europa još ne zna što s njome učiniti. Morak je ustvrdio da je u današnje doba pojednostavljivanja, brandova i maraka očuvati različitost i teška zadaća i naporan rad. Istaknuo je da se Europa u području kulture mora suočiti s velesilom SAD-om i pokazati svoje dobre strane u procesu globalizacije, prije svega bogatstvom različitosti.

Danas se govorilo i o kulturnoj politici i kulturi manjina, interkulturalnom i interreligijskom dijalogu, kulturnim politikama i migracijama, očuvanju identiteta te međuodnosu javnog i privatnog sektora i civilnog društva.

Na konferenciji u Opatiji sudjeluju 32 ministra kulture iz 48 zemalja. Osnovni cilj skupa je donošenje deklaracije o ulozi ministara kulture u izgradnji interkulturnog društva s svrhom sprječavanja sukoba. Donošenje te deklaracije predviđeno je za sutrašnji, završni dan skupa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara