Drugi put u šest mjeseci: Španjolci izlaze na izbore, očekuju sličan ishod kao u prosincu

Drugi put u šest mjeseci: Španjolci izlaze na izbore, očekuju sličan ishod kao u prosincu

Foto: FAH

ŠPANJOLCI su u nedjelju u devet sati počeli izlaziti na birališta, drugi put u posljednjih šest mjeseci, no i ponovljeni parlamentarni izbori vjerojatno će iznjedriti četiri stranke od kojih niti jedna neće dobiti dovoljno glasova za samostalno sastavljanje vlade.

Mediteranska zemlja s 20 posto nezaposlenih, nakon Grčke najviše u EU, morala je ponovno organizirati izbore nakon što glavne stranke nisu uspjele postići sporazum i formirati vladu poslije izbora u prosincu.

Na izborima prije šest mjeseci narušeno je 40 godina dugo dvostranačje tijekom kojeg su se na vlasti mijenjale Narodna stranka desnog centra (Partido Popular) i stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE). Dvije nove stranke - Podemos (Možemo) i Građani (Ciudadanos) - uspjele su kanalizirati ogorčenje stanovnika tradicionalnim političkim strankama te nezadovoljstvo visokom nezaposlenošću i korupcijskim skandalima.

Ankete uoči izbora ukazuju kako će parlament biti rascjepkan baš kao i nakon prošlih izbora, sa spomenute četiri velike stranke te šest manjih. Za samostalno formiranje vlade potrebno je 176 od ukupno 350 mjesta u parlamentu, no toliko zastupnika nitko ne dobiva sam.

Narodna stranka premijera Mariana Rajoya, na vlasti od 2011., mogla bi opet pobijediti sa osvojenih 120 zastupnika no zasad ne može računati na niti jednu drugu stranku u dostizanju 176 mjesta. Njen prirodni saveznik, stranka Građani, koja se zalaže za sličnu gospodarsku politiku i protivi referendumu o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji, dobiva oko 40 mjesta, pokazale su ankete uoči izbora. Eventualnim koaliranjem imale bi nedovoljnih 160 mjesta.

Španjolsko gospodarstvo poraslo je lani 3,2 posto, najviše među velikim zemljama eurozone. Stopa nezaposlenosti pala je u posljednje tri godine s 26 na 20 posto, porasla je osobna potrošnja, te je financijski sustav doveden u red. Blagi gospodarski oporavak i turistička sezona daju vjetar u leđa 61-godišnjem Rajoyu koji napominje kako je za vođenje države važno iskustvo kojeg nemaju mladi lideri opozicijskih stranaka. Rajoy je došao na vlast tijekom duboke recesije, posudio novac za posrnule banke, smanjio javni deficit i liberalizirao tržište rada. Tvrdi kako zemlja mora nastaviti u "smjeru oporavka".

Njegove mjere štednje, međutim, ostavile su ožiljke na društvu. Osobni dohodak i dalje je osjetno manji nego 2008. kada je počela kriza. Oni koji sada pronađu posao primaju manju plaću uz nesigurnost, brojni su privremeni poslovi, a prema državnom statističkom uredu 14 posto stanovnika nema dovoljno novca za podmirivanje osnovnih mjesečnih potreba.

U očima mladih Španjolaca podjednako su krive Narodna stranka i PSOE. Na izborima u prosincu bio je očit generacijski jaz budući da je više od polovice mlađih od 35 godina glasovalo za Podemos i Građane dok su stariji od 54 godine podržali tradicionalne stranke. Korupcijski skandali u Narodnoj stranci i PSOE-u također su narušili njihov kredibilitet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara