Drugi svjedok potvrdio da Fehir govori istinu

NEKADAŠNJI pripadnik Branimirove osječke bojne, koji zbog svog neriješenog statusa i straha za obitelj ne želi u javnost izlaziti pod punim imenom i prezimenom, potvrdio je iskaz Krunoslava Fehira, u kojem zaštićeni svjedok tvrdi da je pucao u Čedomira Vučkovića ispred garaža u dvorištu današnje županijske uprave u Osijeku 1991. godine.

Prema tvrdnjama nakadašnjeg Glavaševog vojnika, koji se u trenutku ubojstva nalazio u neposrednoj blizini, Fehir nije lažljivac, te je njegov iskaz potpuno istinit.

Iako anonomni vojnik nije vidio Fehira u trenutku kad je pucao, svi su odmah počeli brujati o tome kako je "mali to učinio".

"Penjao sam se stepenicama u zgradu tadašnjeg vojnog odsjeka i čuo dva hica. Nakon što je to prasnulo, potrčao sam natrag do garaža vidjeti što se dogodilo. Prvo sam tog civila vidio kako leži na tlu u lokvi krvi, a zatim su do mene došla dvojica vojnika, koje nisam poznavao, uhvatili me i počeli vući natrag prema zgradi iz koje sam izišao." -započeo je svoju priču bivši pripadnik BOB-a.

"Kasnije se taj događaj pokušao prezentirati kao atentat na Glavaša koji je spriječen. Nisam siguran da li je Fehir tog dana bio na straži ili je samo prolazio pa je zapucao kad je taj civil probio vrata garaže, no znam da se nitko drugi u vezi s tim događajem nije spominjao." - nastavio je Glavašev vojnik.

Istaknuo je i kako je Fehir imao Winchesterku, te da druge puške ne mogu proizvesti takav zvuk.

Vojnik BOB-a o svojoj ulozi u ubojstvu srpskog civila nije rekao mnogo, tek da je u dvorištu županijske uprave bio jako malo, te da je u tom razdoblju i sam znao stražariti pokraj vrata.

"Vidio sam da su dovođeni neki civili i da su ih odvodili u garaže. Neki od njih dovođeni su zbog osobne osvete pojedinaca. Mislim da je Vučković bio u drugoj garaži sam, a glava mu je bila potpuno razvaljena. Ne znam pod kojim je okolnostima ubijen drugi civil, jer dan prije dok sam bio na straži, nije ga tamo bilo." - kazao je anonimni svjedok, prisjećajući se nemilih događaja.

Nekadašnji pripadnik BOB-a rekao je da nije bilo nikavih ispitivnja zarobljenika, već da su im se samo dijelile batine.

"Rečeno nam je da ih udaramo svugdje, samo ne po glavi, kako se prilikom razmjene ne bi primijetilo da su pretučeni." - tvrdi anonimni Glavašev vojnik, ističuči da su to bile riječi čovjeka s kukuljicom na glavi, čiji identitet stoga nikako nije mogao otkriti.

Pripadnik BOB-a spomenuo je i hladnjaču koja se nalazila tek 20-ak metara dalje od garaža, no nije htio niti pretpostaviti čemu je ona služila.

"Ne znam zbog čega se oko svega diže tolika buka, jer mrtve više nitko ne može vratiti. Ni Fehira ne shvaćam u potpunosti: da sam ja nekoga maznuo, nikad ne bi optužio sam sebe. Nemam razloga ne vjerovati mu, no nisu mi jasni njegovi motivi." - zaključio je anonimni vojnik Glavaševe bojne.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski razgovarao je s svjedokom još u četvrtak, pa čudi zašto svjedok iskaz nije dao i Državnom odvjetništvu.

"Svjedok smatra da Državno odvjetništvo prvo treba proučiti dokumente koje je on meni predao i koje ću ja u ponedjeljak predočiti Mladenu Bajiću, koji će ga nakon toga kontaktirati." - kazao je Puhovski novinaru Jutarnjeg lista.

"Po onome što znam, Glavaš kao saborski zastupnik nije trebao biti priveden. Ne vjerujem da Državno odvjetništvo u ovom trenutku ima dovoljno dokumenata da ishodi skidanje zastupničkog imuniteta i da pokrene postupak. Jer, ako se Glavaša sad privede, te ako ga se poslije bude moralo pustiti kući, idući put kad, kad se eventualno skupe još neki dokazi, bit će praktički nemoguće bilo što učiniti." - zaključio je Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara