drugi vod vojne policije uskoro odlazi u afganistan

Drugi vod Vojne policije, koji će uskoro u međunarodnoj mirovnoj misiji u Afganistanu zamijeniti prvu hrvatsku postrojbu poslanu u tu zemlju, održao je danas svečano postrojavanje u vojarni "Croatia".

Vod čini 36 pripadnika Vojne policije, među kojima su dvije žene, a prvih 12 zapovjednika otputovat će kao prethodnica u glavni afganistanski grad Kabul u ponedjeljak. Ostali članovi voda pridružit će im se 27. kolovoza, dan prije povratka 40 hrvatskih vojnih policajaca, koji se u sklopu Međunarodnih snaga za sigurnost i pomoć - ISAF nalaze u Afganistanu od ožujka ove godine.

Zapovjednik voda Vojne policije poručnik Hari Brkljačić kazao je da su svjesni kako ne idu "na izlet ili kampiranje", ali su "potpuno spremni, obučeni i motivirani obaviti sve zadaće po visokim kriterijima svojih prethodnika i sretno se nakon šestomjesečne misije vratiti kući u punom sastavu".

"Prisutna je trema pred odlazak", kazao je novinarima 34-godišnji poručnik iz Splita, dodavši da je njegov vod ipak u prednosti pred prethodnicima jer su primijenili sva njihova iskustva. Tako su im i pripreme za misiju trajale svega četiri mjeseca, dok se prvi vod pripremao za odlazak u Afganistan više od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Poradili smo i na nedostacima prvog našeg voda, kao što je slabo znanje engleskog jezika i moderne orijentacijske tehnologije, ali se nekim nepovoljnim uvjetima, poput klime u Kabulu ili njemačke kuhinje, budući da smo smješteni u njemačkom vojnom kampu, jednostavno moramo prilagoditi", rekao je.

Vod Vojne policije danas je postrojen pred zamjenikom ministrice obrane Zlatkom Gareljićem koji je naglasio da je ISAF još uvijek misija visokog rizika. Podsjetio je da je jedino mirovna misija na Prevlaci prošla bez žrtava, ali da od naših pripadnika u ISAF-u očekuje da profesionalno obave zadaću i vrate se sretno svojim obiteljima.

Vojne policajce pozdravili su i potpredsjednik hrvatske Vlade Ante Simonić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Slavko Barić, te načelnik Uprave Vojne policije brigadir Ivan Jurić.

Jurić je ocijenio pozitivnim što je Hrvatska u kratkom razdoblju prešla put od tzv. potrošača mirovnih snaga do aktivnog sudionika u uspostavi međunarodnog mira i sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara