drugo dopunjeno izdanje "Hrvatske historiografije" stjepana antoljaka

Matica hrvatska objavila je drugo dopunjeno izdanje "Hrvatske historiografije" Stjepana Antoljaka (1909.1997.) nezaobilazan priručnik za svaki ozbiljniji rad na hrvatskoj povijesti.

U pripremi toga kapitalnoga djela autor je uložio višedesetljetni rad i smatra se njegovim životnim djelom.

U dva sveska Antoljakova "Hrvatska historiografija do 1918." prvi put je tiskana u izdanju Nakladnoga zavoda Matice hrvatske 1992. i ubrzo je bilo rasprodano.

Unatoč visokim godinama autor je pripremio drugo izdanje te načinio mnoge dopune i ispravke prvog izdanja, dodavši svoj zadnji objavljeni rad "Renesansa hrvatske historiografije" (1996.) i tako zaokruživši svoje djelo koje će, kako napominje izdavač, pojedinac teško moći nadmašiti u bliskoj budućnosti.

Sam autor u predgovoru knjige (906 str.) napominje kako je u nas vrlo malo pokušaja pregleda ili uvida u opću ili hrvatsku historiografiju. Najstarija je "Istoriografija", sačuvana u rukopisu, ona koju je "tumačio" prof. V. Bratelj. To su zapravo skripta koja je pisao Vladimir Barac 1868. i sastoji se od 16 stranica, napominje Antoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatra kako svatko tko se želi baviti poviješću hrvatskoga naroda kao znanošću mora ponajprije znati razvoj hrvatske historiografije, jer će dobiti jasan uvid u historijsku metodu prošloga vremena i ujedno postići opširan pregled i objektivnost u proučavanju tuđih mišljenja i ideja.

Jaroslav Šidak, koji je predavao Povijest hrvatske historiografije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, autor je članka "Historiografija hrvatska" u Enciklopediji Jugoslavije (sv. 4, 1960.). Šidak smatra kako je moderna historiografija u Hrvata zasnovana Marulićevim prijevodom "Hrvatske kronike".

Stjepan Antoljak autor je mnogih znanstvenih i stručnih priloga i knjiga, među kojima Pregleda hrvatske povijesti i Povijesti Hrvata, a posebno je važan njegov prinos hrvatskoj enciklopedistici.

Za svoj znanstveni i nastavnički rad dobio je mnoga priznanja, među kojima i nagradu za životno djelo (1976.).

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara