drugo dopunjeno izdanje knjige ´hrvati i amerika´ ljubomira antića

U knjizi Ljubomira Antića ´Hrvati i Amerika´ na sretan je način spojena znanstvena akribija i publicistički diskurs, istaknuo je Srećko Lipovčan na današnjem predstavljanju drugoga dopunjenog izdanje te knjige.

Rekavši kako je taj sretan spoj i bitna odlika Antićeva znanstveno-publicističkog djela ´Hrvti i Amerika´, Lipovčan je dodao da to u Hrvatskoj nije osobito čest slučaj te preporučio knjigu i neznanstvenoj čitateljskoj publici.

Po njegovim riječima, oko 300 navedenih bibliografskih jedinica govori pak da je autor temeljito proučio izvore te da u knjizi nema neprovjerenih činjenica.

Lipovčan je posebice istaknuo autorov senzibilitet da u svjedočanstvima ljudi pronađe izvore za zaključke te da na temelju dokumentacije progovori o vremenu dolaska hrvatskih iseljenika u Ameriku sa senzibilitetom koji, budući da je riječ o takvoj temi, nije potrebno izbjegavati.

Ustvrdivši da Antićevu knjigu rese čestitost i pouzdanost, Lipovčan je istaknuo da je to djelo pouzdana slika za svakoga čitatelja, a posebice pak za čitatelje u Hrvatskoj koji o tomu znaju vrlo malo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka je knjige, po Lipovčanovoj ocjeni, da bi u Hrvatskoj trebalo više poduzeti kako bi veze Hrvata u domovini i izvan nje bile na znatno višemu stupnju senzibilnosti od dosadašnjih.

Sam autor podsjetio je da se problemom hrvatskoga iseljeništva bavi već četvrt stoljeća te da mu je knjiga ´Hrvati i Amerika´ dosad najdraže djelo kojemu je poticaj za pisanje bila 500. obljetnica otkrića Amerike.

Prvo izdanje Antićeve knjige predstavljeno je u studenome 2001. u sklopu velike multimedijalne izložbe ´Dodiri svjetova - Hrvatska i Čile´ u Muzeju Mimari.

Sunakladnici knjige su Hrvatska matica iseljenika i Hrvatska sveučilišna naklada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara