DRUŠTVO "POTROŠAČ" O ZAKONU O ZAŠTITI POTROŠAČA

Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač" pozdravlja donošenje Zakona o zaštiti potrošača, no drži da sam čin njegova donošenja, bez stvaranja temeljnih preduvjeta za njegovu provedbu, neće Hrvatsku približiti praksi i vrijednostima Europske unije.

Stoga Društvo poziva ministra gospodarstva, kao čelnu osobu predlagatelja zakona, da poduzme sve što mu osiguravaju njegove ovlasti kako bi se stvorila nužna sredstva za provedbu Zakona o zaštiti potrošača u ovoj godini, stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica Društva Jadranka Kolarević.

Samo 15 posto zastupnika, ističe se, glasovalo je za prijedlog Odbora za zaštitu ljudskih prava da se iz ovogodišnjeg Proračuna osiguraju nužna sredstva za provedbu tog zakona, "kako on ne bi ostao mrtvo slovo na papiru" i dokument kojim je ispunjena jedna od 14 prioritetnih zadaća Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo "Potrošač" u današnjem priopćenju posebno upozorava da je samo 36 posto saborskih zastupnika glasovalo za prijedlog da se javnosti na uvid daju ugovori o koncesiji i prodaji HT-a.

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o zaštiti potrošača, čijim usvajanjem i dalje ostaje pretplata za struju i telefon, odnosno na usluge HEP-a i HT-a. Prihvaćeni su, među ostalim, amandmani po kojima se potrošačima u trgovačkim lancima više neće moći naplaćivati reklamne vrećice ili torbe, te amandman po kome u javne usluge ulazi cijela telekomunikacijska mreža, uključujući i mobilnu telefoniju. Uz usluge struje, vode, plina, te komunalnih usluga, u javne će usluge po tom zakonu ući i poštanske usluge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara