Društvo za ugrožene narode: tijela nestalih tražiti u rudniku

DRUŠTVO za ugrožene narode Bosne i Hercegovine uputilo je Vladi Republike Srpske i uredu Visokog predstavnika u BiH pismo u kojem se zahtijeva obustava procesa privatizacije Rudnika željezne rude "Ljubija" sve dok se se ne pronađu tijela 1700 građana Prijedora koji su evidentirani kao nestali tijekom posljednjeg rata u BiH.

Ovo Društvo organiziralo je u Prijedoru okrugli stol u radu kojega su uz predstavnike udruga obitelji nestalih civila općine Prijedor sudjelovali i predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICPM), komisija Federacije BiH i Republike Srpske za nestale, lokalne policije i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Jedan od zaključaka skupa je da se treba suprotstaviti privatizaciji rudnika "Ljubija" jer bi ona, kako se strahuje, onemogućila traganje za posmrtnim ostacima nestalih.

Tijekom ljeta 1992. godine u zgradama i na prostorima rudnika nalazili su se zloglasni logori Omarska, Tomašica i Keraterm, a pretpostavlja se da su tijela stotina logoraša pokopana u rovovima koji su duboki više od deset metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa(Hina)xspod ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara