Država će plaćati odštetu žrtvama kaznenih djela

HRVATSKI sabor je raspravio konačni prijedlog zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, po kojemu bi žrtve kaznenih djela nasilja počinjenih s namjerom imale pravo naknade od države. Pravo na odštetu će imati neposredne žrtve kaznenih djela koje su pretrpjele štetu zbog tjelesne ozljede ili narušavanja zdravlja, i uzdržavani članovi obitelji žrtava koje su umrle od posljedica takvih kaznenih djela. Zakon će na snagu stupiti ulaskom Hrvatske u EU.

Neposrednom žrtvom, smatraju se i oni koji su samo zato što su se našli u blizini pretrpjeli tjelesne ozljede ili im je zbog njih dugoročno narušeno zdravlje.

Država bi nadoknađivala štetu kada počinitelj nije poznat ili kada on nema materijalnih sredstava za nadoknadu štete žrtvi, a odšteta se odnosi na troškove zbog izgubljene zarade, bolničkog liječenja, i sprovoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada za izgubljenu zaradu za neposrednu žrtvu bila bi najviše do 35.000 kuna, za uzdržavane članove obitelji najviše 70.000 kuna, a pravo na naknadu pogrebnih troškova najviše 5000 kuna.

Spomenute iznose naknada u SDP-u ocjenjuju preniskima i omalovažavajućima za žrtve nasilja. Predloženom zakonu zamjeraju i uski krug osoba koje imaju pravo na naknadu, jer smatraju da bi pravo na naknadu trebali imati i braća i sestre koji su živjeli u zajedničkom domaćinstvu sa žrtvom.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara