Država priznala odgovornost za Levarovo ubojstvo: Obitelji 440.000 kuna odštete

Država priznala odgovornost za Levarovo ubojstvo: Obitelji 440.000 kuna odštete

DRŽAVA je pristala na nagodbu s obitelji Milana Levara, haškog svjedoka ubijenog pod još nerazjašnjenim okolnostima u podmetnutoj eksploziji u Gospiću 2000., a prema toj nagodbi Levarova supruga Vesna i sin Leon dobit će po 220.000 kuna i 2.500 kuna mjesečno za uzdržavanje.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jadranko Jug objasnio je da je Državno odvjetništvo, koje zastupa državu, pristalo na nagodbu nakon što je utvrđeno da su hrvatske vlasti u travnju 1998. od Haškog tužiteljstva dobili zahtjev za zaštitom Milana Levara.

"Zahtjev je stigao Uredu za suradnju s Haškim sudom koji je to proslijedio Ministarstvu unutarnjih poslova. To je provjereno i nedvojbeno utvrđeno, no nije jasno zašto policija to nije i učinila", kazao je Jug, ocjenivši kako je nagodba države i obitelji Levar riješena na obostrano zadovoljstvo. Dodao je da će se mjesečni iznos od 2.500 kuna za uzdržavanje Leona isplaćivati sve dok se on redovno školuje.

Punomoćnik obitelji Levar, odvjetnik Branko Šerić izjavio je da su Vesna i Leon "apsolutno zadovoljni" postignutom nagodbom i činjenicom da je dokazano da je hrvatska vlast bila odgovorna za zaštitu Milana Levara.

Šerić je u ime Vesne i Leona Levara pred zagrebačkim Općinskim sudom podnio tužbu protiv države, tražeći više od milijun kuna, među ostalim, zbog pretrpljenih duševnih boli prouzročenih gubitkom supruga i oca, pretrpljenog straha, te nadoknadu štete zbog izgubljenog uzdržavanja i pomaganja.

Nakon prvog ročišta sredinom prošlog mjeseca Šerić je najavio mogućnost nagodbe, rekavši kako neće pristati na odštetu manju od 440 tisuća kuna, upravo koliko je i dogovoreno.

Milan Levar poginuo je u eksploziji u dvorištu svoje kuće u Gospiću 28. kolovoza 2000. Javnosti je bio poznat kao dragovoljni svjedok Haškog suda o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991.

Unatoč opsežnoj policijskoj istrazi i više puta ponovljenim tvrdnjama bivše vlasti da je istraga skoro gotova, njegov ubojica do danas nije otkriven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
MUP je nakon Levarova ubojstva priopćio kako je od vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom u travnju 1998. zaprimio zahtjev Haaškog suda za zaštitu Milana Levara i njegove obitelj, te da je on proslijeđen na daljnje postupanje tadašnjim pomoćnicima ministra unutarnjih poslova za policiju i kriminalističku policiju Jošku Moriću i Željku Sačiću. Oni su ga proslijedili unutar svojih Sektora na postupanje, međutim, dopis nije upućen PU ličko-senjskoj. Do danas nije otkriveno gdje je završio taj dokument.

Potpisana nagodba između države i obitelji levar

Državno odvjetništvo i odvjetnik obitelji Milana Levara potpisali su danas poslijepodne nagodbu po kojoj će Levarova supruga Vesna i sin Leon dobiti po 220 tisuća kuna, 110 tisuća kuna na ime izgubljenog uzdržavanja Leona te 2.500 kuna mjesečno sve dok se on bude redovno školovao.

Zamjenica glavnog državnog odvjetništva Zlata Hrvoj Šipek izjavila je kako bi parničenje s obitelji Levar bilo objesno nakon što je utvrđen propust države koja nije fizički zaštitila Levara, iako se to od nje tražilo i na što se obvezala.

Ocijenila je da ova nagodba ne može biti presedan za neke druge odštetne zahtjeve podnesene zbog terorizma jer, kako je rekla, u slučaju Milana Levara nije ni dokazano da se radilo o terorizmu.

Kazala je da se do novčanog iznosa koji će obitelj Levar dobiti došlo na osnovu sudske prakse.

Potpisivanje nagodbe bilo je najavljeno za sutra, no kako je Hini rekao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić naknadno je dogovoreno da se to ipak učini danas.

U nagodbi Republika Hrvatska izjavljuje da je "odgovorna za nastanak štetnog događaja 28. kolovoza 200. kada je od nepoznatog počinitelja podmetnuta eksplozivna naprava u dvorište kuće Milana Levara u Gospiću od koje je Levar i poginuo".

Za duševne boli supruga i 15-godišnji sin dobivaju po 220 tisuća kuna u roku od mjesec dana. U istom roku dobit će i 110 tisuća kuna kao naknadu na ime izgubljenog uzdržavanja, što iznosi 2.500 kuna za svaki mjesec od tragičnog događaja do 1. svibnja ove godine. Od tada pa sve do kraja redovnog školovanja Leon će dobivati 2.500 kuna mjesečno.

Milan Levar javnosti je bio poznat kao dragovoljni svjedok Haškog suda o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991. Unatoč opsežnoj policijskoj istrazi i više puta ponovljenim tvrdnjama bivše vlasti da je istraga skoro gotova, njegov ubojica do danas nije otkriven, kao ni tko je kriv za propust što nije bio zaštićen.

Izvor fotografije: BBC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara