Državni inspektorat: Pojačane inspekcije rada

DRŽAVNI inspektorat će u sklopu Vladinih mjera za suzbijanje sive ekonomije do kraja godine intenzivirati nadzor nad djelatnostima u kojima su naizraženiji ilegalno zapošljavanje i obavljanje djelatnosti, priopćio je danas tog inspektorata.

Druge mjere iz Vladinog paketa mjera koje će Državnom inspektoratu omogućiti učinkovitije inspekcijske nadzore, a inspektorima dati veće ovlasti tek predstoje i morat će pričekati donošenje potrebne zakonske regulative, napominje se u priopćenju.

Jedna od tih mjera je izmjena Zakona o Državnom inspektoratu kojom će gospodarski inspektor biti ovlašten odmah zabraniti obavljanje nelegalne djelatnosti, kada utvrdi obavljanje neregistrirane djelatnosti ili njezino obavljanje bez potrebne dokumentacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te ovlasti tek se moraju propisati, a isto vrijedi i za dodavanje nove zakonske odredbe kojom bi se inspektorima omogućilo privremeno zabraniti obavljanje djelatnosti poslodavcima kod kojih rade stranci, protivno odredbama Zakona o strancima, radnici s kojim nije sklopljen ugovor o radu ili radnici za koje poslodavac nije u propisanim rokovima dostavio prijavu na obvezno mirovinsko ili zdravstveno osiguranje.

Vlada u paketu mjera za suzbijanje sive ekomonije predlaže zabranu obavljanja djelatnosti na 30 dana, ako je takvih radnika ili stranaca manje od 10 posto u odnosu na ukupan broj radnika, a ako ih je više od 10 posto predlaže zabranu obavljanja djelatnosti na 60 dana.

Predložena zakonska poboljšanja najviše bi koristila zaposlenima kojima su uskraćena prava iz radnog odnosa te onima koji legalno posluju, ali trpe konkurenciju onih koji rade izvan sustava, ističu iz Državnog inspektorata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara