Državni inspektorat predat će vladi u ponedjeljak izvještaj o radu nedjeljom

DRŽAVNI inspektorat u ponedjeljak će predati Vladi izvještaj o poštivanju zakonskih odredbi o prekovremenom radu, te radu nedjeljom i blagdanima u svim tvrtkama i gospodarskim granama u Hrvatskoj, najavio je danas glavni državni inspektor Branko Jordanić.

"Stanje na tom području daleko je bolje nego što govore napadi u javnosti", ocijenio je Jordanić u razgovoru za Hinu.

U većini tvrtki koje su prijavile rad nedjeljom posluje se legalno, a ugovori između radnika i tvrtki se poštuju, pa je znatno veći problem rad na crno u kojem nema nikakva poštivanja prava zaposlenih, tvrdi Jordanić.

Analiza inspektorata pokazuje da radnici u svim tvrtkama i gospodarskim granama, a ne samo u trgovini, prosječno rade jednu nedjelju mjesečno, što je godišnje između 12 i 14 nedjelja. Taj se prosjek u mjestima na moru tijekom ljeta povećava na dvije nedjelje, napominje Jordanić.

Premijer Ivica Račan u utorak je zatražio od Državnog inspektorata strogu kontrolu rada nedjeljom u svim tvrtkama, no Jordanić ističe da inspektori provode kontrolu još od siječnja, znatno prije početka kampanje sindikata i Katoličke crkve za zakonskom zabranom rada nedjeljom.

Inspektori rada vrlo se često susreću s nezakonitim prekovremenim radom u skoro svim djelatnostima, pa tako i u trgovini, iako je taj problem najizraženiji u građevinarstvu, kaže Jordanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iskorištavanje radnika u građevinarstvu je mnogo veće nego u trgovini, međutim, treba uzeti u obzir da se najveći dio građevinskih poslova mora obaviti sezonski, kada se uglavnom radi prekovremeno, a isto vrijedi i za turizam.

Tijekom idućih nekoliko dana, do 2. lipnja, između 500 i 600 inspektora obavit će u cijeloj Hrvatskoj nadzor nad poštivanjem zakonskih odredbi o plaćanju prekovremenog rada i rada nedjeljom, a pritom očekuju "građansku hrabrost i pomoć" od samih radnika koji smatraju da su njihova prava zakinuta.

Od siječnja do travnja ove godine Državni inspektorat obavio je 4.711 nadzora, te je utvrdio da je 5.131 radnika nezakonito radilo prekovremeno. Uz nezakoniti prekovremeni rad, učestalo je neplaćanje naknade za taj rad.

Jordanić napominje da inspektori rada nemaju ovlasti naložiti poslodavcima isplatu povećane plaće za prekovremene sate, već radnici moraju podnijeti sudsku tužbu.

Inspektori podnose zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka protiv poslodavca nadležnom prekršajnom sudu, te obavještavaju Poreznu upravu.

Jordanić naglašava da su inspekcije i dosad koristile sve svoje ovlasti, no problem je u kaznama. Po njegovu bi mišljenju za pojedine prekršaje trebalo postrožiti kazne ili omogućiti inspekciji kažnjavanje na licu mjesta.

Komentirajući izjave sindikalaca da bi zakonska zabrana rada trgovina nedjeljom olakšala rad inspekciji, Jordanić odgovara "da nitko ne treba inspektorima olakšavati rad na taj način".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara