Državni odvjetnik naredio istragu o dokumentima u slučaju Blaškić

Državni odvjetnik naredio istragu o dokumentima u slučaju Blaškić
GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić naredio je policiji i tajnim službama da istraže tvrdnje o navodnom prikrivanju dokumenata potrebnih za obranu generala Tihomira Blaškića, objavili su večeras neki mediji.

Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo posljednjh je dana u nekoliko intervjua tvrdio da su pojedinci iz obavještajne zajednice obrani namjerno uskratili dokumente koji su Blaškiću išli u prilog, a zbog čega je on u prvostupanjskom postupku pred Haškim sudom osuđen na 45 godina zatvora.

Dnevni list Vjesnik u sutrašnjem broju piše da je Bajić zatražio da se tragom imena, mjesta i osoba navedenih u dokumentima točno utvrdi tko je, kada i kako prikrio državne dokumente, a zahtjev se, dodaju, odnosi i na utvrđivanje lanca odgovornih u svim institucijama koje su mogle raspolagati dokumentacijom.

"Pitanje je previše ozbiljno da bi se sve moglo završiti samo na novinskim tekstovima. Stoga sam tražio, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, da se navodi ispitaju pa da se zna tko je i kako bio umješan u aferu koja je mogla tragično završiti za generala Blaškića", izjavio je Bajić Vjesniku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blaškićev odvjetnik medijima je izjavio da su za zatajivanje dokumenata krivi pojedinci iz obavještajne zajednice koji su zlouporabili svoj položaj, ali i da je sve naredio tadašnji hrvatski vrh, kako bi se prikrila događanja iz BiH.

U izjavi za HTV Nobilo je ustvrdio kako smatra da je potrebno osnovati i posebno saborsko povjerenstvo koje će utvrditi "sve elemente Tuđmanove politike u BiH", kao i sudjelovanje u prikrivanju dokumenata.

Žalbeno vijeće Haaškog suda u četvrtak je Tihomiru Blaškiću, bivšem zapovjedniku Operativne zone Srednja Bosna, izreklo konačnu presudu od devet godina čime mu je, u odnosnu na prvostupanjsku presudu od 45 godina, kazna smanjena za 36 godina.

Blaškić, koji je u pritvoru proveo osam godina i četiri mjeseca, čime je odslužio više od 90 posto kazne, u ponedjeljak je pušten na slobodu. Po dolasku u Zagreb izjavio je kako oprašta svima koji su zatajili dokumente.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara