Državni službenici sudskim putem izborili pravo na božićnicu iz 2000.

SINDIKAT državnih službenika i namještenika izvijestio je danas da je pravomoćnom sudskom odlukom Republici Hrvatskoj naložena isplata božićnica državnim službenicima i namještenicima za 2000. godinu.

Sindikat je sudskim putem dosad zatražio isplatu božićnica za 200 članova jer se s Vladom nije mogao dogovoriti o načinu isplate i visini božićnice, a prve dvije tužbe nedavno su okončane u Istri.

"To je hrabra odluka sudaca koji su pokazali da se u Hrvatskoj može suditi nepristrano i po zakonu pa se nadamo da će to postati sudskom praksom", rekao je novinarima predsjednik sindikata Ivica Ihas.

Najavio je da će sindikat sudskim putem do kraja godine zatražiti isplatu božićnica za 20.000 svojih članova, a taj zahtjev težak je 20 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, kad bi se to pravo, temeljem Zakona o radu proširilo na svih 100.000 državnih službenika i namještenika, Vlada bi im trebala isplatiti 100 milijuna kuna.

Sindikat državnih službenika Vladi nudi da božićnicu isplati članovima sindikata koji je pravo ugovorio kolektivnim ugovorom, a proširenje prava na ostale službenike prepušta njezinoj ocjeni.

Sindikat je zatražio sudskim putem isplatu božićnica jer je Vlada odbijala pregovarati o njezinoj isplati iako je to pravo propisano kolektivnim ugovorom iz 2000., napomenuo je Ihas.

Dodao je da je sud odredio isplatu božićnica u iznosu od 1000 kuna po kolektivnom ugovoru iz 1999. godine.

"Sudska odluka pokazala je da Vlada sa sindikatima treba pregovarati a ne samo razgovarati te da prava zajamčena kolektivnim ugovorom treba poštivati", poručili su sindikalci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara