Državni tajnik u MVP primio francuskog veleposlanika i njemačkog otpravnika poslova

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Hido Biščević primio je u ponedjeljak u Zagrebu francuskog veleposlanika Francisa Bellangera i njemačkog otpravnika poslova Lauridsa Hoelschera.

Francuski veleposlanik i njemački otpravnik poslova su državnom tajniku Biščeviću prenijeli stajališta svojih država o aktualnim pitanjima reforme sustava Ujedinjenih naroda, osobito Vijeća sigurnosti.

Dvije zemlje predlažu povećanje broja stalnih članica Vijeća sigurnosti uključivanjem dviju industrijski razvijenih zemalja te povećanje broja nestalnih članica Vijeća sigurnosti kako bi u radu Vijeća mogle sudjelovati zemlje istočnoeuropske, azijske, afričke i latinoameričke skupine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik Biščević potvrdio je da je Republika Hrvatska zainteresirana za aktivno sudjelovanje u raspravi o reformi Ujedinjenih naroda, kao država s velikim iskustvom u funkcioniranju pojedinih sastavnica djelovanja Ujedinjenih naroda i kao zemlja zainteresirana za ulazak u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti 2008/2009. godine. Hido Bišćević je naglasio kako je proširenje Vijeća sigurnosti nužno i zbog sve veće međuovisnosti odnosa pri čemu veći broj država treba preuzeti odgovornost za učinkoviti multilateralizam.

(Hina) xpp ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara