Državni tajnik za zaštitu okoliša u New Yorku

Državni tajnik za zaštitu okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH Nikola Ružinski sudjelovat će od 20 do 22. travnja na ministarskom dijelu 13. zasjedanja UNove Komisije za održivi razvoj u New Yorku.

Ružinski će u svom govoru u srijedu na sastanku na visokoj razini na kojem će 75 ministara raspravljati o napretku provedbe Milenijskih razvojnih ciljeva i obveza iz Johannesburga na području vode, sanitarne infrastrukture i ljudskih naselja naglasiti da je Republika Hrvatska odlučna u rješavanju danas prisutnih problema osiguranja vode, odvodnje i ljudskih naselja, priopćilo je u utorak Ministarstvo zaštite okoliša.

U proteklom je razdoblju izrađen osnovni strateško-planski dokument vodnog gospodarstva RH "Strateška osnova upravljanja vodama" te usvojena Strategija prostornog razvoja. Ružinski će upozoriti i na problem da u Hrvatskoj još uvijek postoji neujednačenost između mreže vodovoda koji koristi 76 posto stanovništva i odvodnje koju koristi samo 40 posto stanovništva te na problem 5.000 naselja u kojima živi manje od 500 stanovnika, navodi Ministarstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska dijeli probleme drugih tranzicijskih zemalja, ali je i dodatno opterećena još uvijek prisutnim posljedicama rata. Usprkos tome, Vlada se uspješno nosi s tim izazovima te polako ostvaruje smjernice održivog razvoja i u području vode, sanitarne infrastrukture i ljudskih naselja, navodi Ministarstvo u priopćenju.

(Hina) xbma/pp ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara