Državnim službenicima 500 kuna božićnice

DRŽAVNI službenici dobit će božićnicu od 500 kuna, dar za djecu od 400 kuna i regres od 600 kuna. Osnovica za jubilarnu nagradu povećana je s 1750 na 1800 kuna, a najdulji godišnji odmori s 25 na 30 dana.

Vlada i Sindikati državnih službenika potpisali su danas Sporazum o materijalnim pravima za ovu i iduću godinu.

Vlada je međutim odbila zahtjev za dodatnih 300 milijuna kuna za rast plaća državnih službenika što je izazvalo veliko nezadovoljstvo sindikalaca.

´Dobre volje ima previše, ali novaca premalo´ izjavio je potpredsjednik Vlade Goran Granić nakon potpisivanja Sporazuma. Istaknuo je da su u svim promjenama najteže prošli državni službenici koji su podnijeli najteži teret restrikcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´To stanje se ne može dugoročno održati i vjerujem da ćemo tijekom reforme državne uprave unaprijediti sustav plaća te uvesti vrednovanje rada i posebne karakteristike državne službe´ istaknuo je Granić. Ocijenio je da se državna služba mora do kraja depolitizirati kako bi do izražaja došla profesionalnost i pozvao sindikate da u tome pomognu Vladi.

Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas rekao je da su se sindikalni dvoumili oko potpisivanja Sporazuma, no da su ga ipak potpisali s ´gorkim okusom´.

´Gorak okus prebacujemo na Vladu koja mora znati da je položaj državnih službenika lošiji nego što ona misli´. Dodao je da su četiri sindikata potpisali sporazum samo zato da njihovi članovi ne budu uskraćeni za materijalna prava koja je Vlada ponudila. Složio se s Granićem da Vlada mora imati lojalnu državnu upravu, no zato ju mora adekvatno nagraditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara