Državno odvjetništvo: Glavaša u pritvor

Državno odvjetništvo: Glavaša u pritvor

DRŽAVNO odvjetništvo zatražilo je danas pritvaranje saborskog zastupnika Branimira Glavaša, jer smatra da je objavljivanjem zapisnika iz istražnog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je počinio ratni zločin, utjecao na buduće svjedoke.

Istražni sudac Zdenko Posavec novinarima je potvrdio da je zaprimio prijedlog Državnog odvjetništva da se Glavaša pritvori, a o tome će, kaže, odlučiti u naredna 24 sata.

Državno odvjetništvo u zahtjevu za pritvaranjem koje je danas dostavilo istražnom sucu, tvrdi da Glavaš nije smio objaviti iskaze prve dvojice svjedoka koji su saslušani u ponedjeljak.

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je održano drugo istražno ročište protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, osumnjičenih za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991, u kojem su ispitani svjedoci, ratni general Karl Gorinšek i pukovnik Ivan Gruić. Prema izdanom nalogu istražnog suca, u daljnjoj fazi postupka iskazi svjedoka, kao i bilo kakvi komentari svjedoka i osumnjičenika neće biti dostupni javnosti.

Odluku suca okupljenim novinarima prvi je obznanio Karl Gorinšek, kazavši kako je potpisao da neće davati izjave u vezi saslušanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do toga ne bi došlo da već godinu dana nema dilanja dokumenata s najvišim stupnjem državne tajnosti od strane Državnog odvjetništva, a koje su podijelili nekim tisakanim medijima"- po izlasku iz suda komentirao je Glavaš odluku suca. Potvrdio je da je danas prvi put potpisao dokument, čime se obvezao na tajnost iskaza svakog svjedoka, a tako je odlučeno, kako je kazao, da sadašnji iskazi ne bi utijecali na one budućih svjedoka.

U istražnom zahtjevu Državno je odvjetništvo zatražilo saslušanje ukupno 45 svjedoka te provođenje dodatnih sudsko-medicinskih i balističkih vještačenja.

U predistražnom postupku nezavisni saborski zastupnik Glavaš je pred istražnim sucem odbacio sve optužbe tužiteljstva koje ga tereti za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag.

Fehira, bivšeg pripadnika osječke postrojbe kojom je 1991. zapovjedao Glavaš, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.
 

I.B.
Foto: Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara