Državno odvjetništvo ispituje slučaj silovanja u zatvoru

DRŽAVNO odvjetništvo istražuje slučaj seksualnog zlostavljanja u Lepoglavi. Neki zatvorenici su izloženi homoseksualnim ucjenama, piše Jutarnji list koji je objavio fotografije oralnog seksa dvojice zatvorenika snimljene mobitelom.

U Upravi najstrože kaznionice u Hrvatskoj potvrdili su da je podignuta kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su dvojica zatvorenika seksualno zlostavljali trećeg. To se navodno dogodilo u jednoj ćeliji još u listopadu prošle godine, a silovanje je prijavio zlostavljani zatvorenik. Navodno su tijekom noći dvojica zatvorenika natjerala trećeg na analni odnos i fellatio. 

Fotografije oralnog seksa koje posjeduje Jutarnji list snimljene su mobitelom početkom prosinca. Zatvorenik koji je potvrdio autentičnost fotografija objasnio je da neki zatvorenici drogu plaćaju seksualnim uslugama, jer nemaju novca. Tvrdi da se takve stvari događaju u zatvoru, ali ne često. Da seksualnog zlostavljanja u zatvorima ima, ali da nisu masovna pojava složili su se stručnjaci iz zatvorskog sustava i ispitani zatvorenici.

U zatvorima se nerijetko pojavljuje tzv. prividna homoseksualnost, a ona se, kako objašnjavaju stručnjaci, javlja kada je osoba lišena prirodnog načina zadovoljavanja seksualnosti, pa se homoseksualizam ne pojavljuje kao nagonska rekacija, već akcija definirana životnom situacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lepoglavi boravi 20-ak homoseksualaca, a još ih je 30-ak spremno na "odnose iz usluge“.

Jandre Šarić, načelnik Odjela tretmana zatvorenika i maloljetnika, rekao je za Jutarnji list da je zatvorenicima koji su prisiljeni na seksualni čin potrebna hitna medicinska pomoć jer su posljedice strašne. Takve osobe najčešće dožive emocionalni šok te se povlače u sebe, a neki slučajevi mogu završiti i suicidom.

Državno odvjetništvo odbacilo je dvije prijave jer nisu pronađeni elementi seksualnog nasilja. Istraga u posljednjem prijavljenom slučaju još nije završena. Ako se zlostavljanje dokaže, počiniteljima bi mogao biti produžen boravak u zatvoru.

Droga i mobiteli nisu novost u Lepoglavi. Mobiteli s kamerom čak se tamo mogu kupiti za 15 tisuća kuna, a nekad prođu skriveni u paketima koji stižu u zatvore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara