Državno odvjetništvo potvrdilo zaprimanje anonimne prijave protiv Ivana Katavića

DRŽAVNO odvjetništvo potvrdilo je danas da je potkraj veljače zaprimilo anonimnu prijavu protiv pomoćnika ministra poljoprivrede i voditelja radne skupine za ribarstvo u Pregovaračkom timu s Europskom unijom, Ivana Katavića.

Katavić je, podsjećamo, optužen da se sredinom 90-ih bavio kamatarenjem. On je optužbe odlučno odbacio, kazavši kako nije lihvar i kamatar.

Prema ugovoru kojega je na adresu jednog medija uputio anonimni pošiljatelj, vidljivo je kako je glavni vladin pregovarač s EU za područje ribarstva,1994. godine Josipu Češljašu posudio 13 tisuća tadašnjih njemačkih maraka, s kamatnom stopom od osam posto, a njegovom nećaku Đuri Češljašu je 1995. godine posudio 172.887 tadašnjih austrijskih šilinga (oko 12,6 tisuća eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada pokojni Češljaš je dug vratio na vrijeme, međutim njegov nećak nije pa je Katavić s njim 1996. godine, u prisustvu odvjetnika Marijana Fosina i Božice Petak Vujec, potpisao ugovor, kojim je osim nove glavnice od 194.495 austrijskih šilinga (oko 14,1 tisuća eura) definirao i lihvarsku mjesečnu kamatu od četiri posto mjesečno, odnosno 48 posto godišnje, uz rok isplate do 31. kolovoza 1996. godine.

K.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara