DS demantira da zbog koalicije trguje Miloševićevim kostima

DOK traju intenzivni pregovori za formiranje vlasti u Srbiji, u javnost je ovih dana izašla informacija kako je Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, u želji da zadobije povjerenje Socijalističke partije Srbije (SPS), spremna donijeti odluku da se posmrtni ostaci Slobodana Miloševića iz Požarevca prenesu u Aleju zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Naime, tu informaciju novinarima Kurira rekao je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova i Metohije Milan Ivanović, koji je puno poznatiji kako podnositelj kaznene prijave za potpisnike Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Najava trgovine kostima demantirana je od strane potpredsjednika Tadićeva DS-a Srđana Milivojevića, koji je takvu najavio okarakterizirao kao "bolesnu".

Pao Beograd

Postimiloševićevski SPS ne demantira kako im se u posljednje vrijeme nudi mnogo toga, no što se tiče Miloševića, tvrde kako od prebacivanja kostiju nema ama baš ništa. "Milošević je pokopan tamo gdje je želio", kazao je potpredsjednik SPS-a Milutin Mrkonjić.

U sjeni "bombastičnih" naslova, recimo i to kako su se pregovori između Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića, te SPS-a Ivice Dačića, barem što se tiče vlasti u Beogradu primakli kraju, te se u petak očekuje koalicijski sporazum. Nakon potpisa, uputiti će se i zahtjev za sazivanje skupštine grada Beograda.

No, bez obzira na koaliciju na lokalnom nivou čelnici SPS-a u današnjim izjavama za srpske medije, dali su jasno do znanja kako to ne znači i definitivna najava koalicije koja bi na koncu formirala vlast na državnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raskol radi SSP-a

"Dogovori socijalista na lokalnom nivou ne moraju biti uvertira u formiranje državne vlasti", rekao je danas član pregovaračkog tima SPS-a Branko Ružić. No, ono što je puno bitnije Ružić je danas spominjući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dao do znanja kako postoji veliko nesuglasje između Koštunice, Nikolića te Dačića koji predvodi socijaliste.

Naime, Ružić je rekao kako njegova stranka nije za poništavanje SSP-a, što je u suprotnosti sa stavom radikala, te posebice Koštunice. Radi SSP-a pala je posljednja vlada u Srbiji, a podsjetimo kada je tehnička vlada prije dvadesetak dana izglasavala SSP, Koštunica je jasno poručio Tadiću kako donosi nešto što će on poništiti kada se vrati na vlast.   

Podsjetimo, na parlamentarnim izborima SRS je osvojio 78 mandata, DSS/NS 30, SPS-PIPS/JS 20. U pregovorima sudjeluje i Bošnjačka lista s dva mandata, a za formiranje većinske vlade potrebno je 126 mandata. Tadiću je uz manjinske predstavnike, te Liberalno-demokratsku partiju, potreban SPS.  

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara