DSV odbio pokrenuti stegovni postupak protiv suca Lozine

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) utvrdilo je danas da splitski sudac Slavko Lozina nije počinio stegovno djelo zloporabe položaja i prekoračenja ovlasti kada je održao konferenciju za novinare bez odobrenja jer na njoj nije govorio o sudskim postupcima.

DSV je odbio zahtjev predsjednika splitskog Županijskog suda Igora Benzona za pokretanje stegovnog postupka protiv suca tog suda Slavka Lozine.

Prihvaćen je prijedlog predsjednika splitskog Općinskog suda Vlade Madunića za pokretanje stegovnog postupka protiv četvero sudaca tog suda. Zbog velikog broja zastara teretilo se petero sudaca, no postupak je pokrenut protiv Vedrane Šimundža, Roberta Pešutića, Damira Primorca i Ante Unkovića, a obustavljen je protiv Mate Mimice jer je Madunić povukao zahtjev.

DSV je oslobodio Lozinu stegovne odgovornosti, ustvrdivši da održavanjem konferencije za novinare, bez dozvole predsjednika suda, nije počinio stegovno djelo zloporabe dužnosti i prekoračenja jer nije govorio o konkretnim sudskim predmetima, već ih je spomenuo samo ovlaš, obrazložio je odluku predsjednik DSV-a Stanko Hautz.

´Postoji nešto loše u etičkom postupanju suca Lozine ali time nije počinio stegovno djelo koje mu se stavlja ne teret´, rekao je Hautz.

Lozina je tvrdio da je konferenciju sazvao na poticaj Udruge hrvatskih sudaca, nakon ´višemjesečnog medijskog linča zbog slučaja Lora i Vinka Budiše od kojeg ga nitko nije zaštitio´. Kaže da je morao zaštiti svoju čast i ugled suda jer su mu bile nepodnošljive objede da je ´četiri godine štitio ubojicu i da je kriv za nestanak pištolja koji je bio dokaz u postupku protiv osumnjičenog Budiše, iako je on postupao brzo i odgovorno´. Morao se braniti i zbog, kako je rekao, svoje majke koja je zbog objeda teško oboljela i umrla prije deset dana, i brata koji je dobio karcinom i sada je na umoru.

Njegov branitelj Evelin Tonković rekao je da je Lozina bio ugrožen čovjek i da je, kada ga nitko nije brano, imao pravo na ´samopomoć´.

Igor Benzon tvrdio je pak da se ´ugled i čast suca i suda brane u sudnici, a ne na konferencijama za novinare´.

Član DSV-a Dražen Matijević nije se složio s Benzonovom tvrdnjom da se suci kao i svi građani od kleveta štite na sudu i podsjetio ga na obvezu predsjednika sudova da štite ugled sudaca i suda, što on u slučaju suca Lozine, tvrdi Matijević, nije učinio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara