DSV: Riječka sutkinja novčano kažnjena zbog neurednog obnašanja dužnosti

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) stegovno je kaznilo sutkinju riječkog Općinskog suda Vedranu Barbalić Biasiol uskratom trećine plaće kroz šest mjeseci zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti.

Zamjenik predsjednika DSV-a Branko Hrvatin je nakon stegovnog postupka rekao da je DSV utvrdio da je sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol stegovno odgovorna jer je u 17 kaznenih predmeta neuredno obnašala sudačku dužnost. Naime, zbog neopravdano dugih razmaka između ročišta, često i dulje od godinu dana, dio predmeta je pao u zastaru.

Pri određivanju kazne DSV nije uvažio tvrdnje okrivljene sutkinje i njenog odvjetnika Tomislava Sabljara da zbog zastara nitko nije oštećen, ni država ni društvo, jer smatra da sudac svaki postupak mora voditi odgovorno i savjesno.

Sabljar je tražio da se sutkinji ne izrekne najteža kazna razrješenja s dužnosti jer je riječ o dugogodišnjoj sutkinji čiji rezultati se uklapaju u prosječeni sudački učinak.

Hrvatin je kazao da je to uzeto kao olakšavajuća okolnost, no da je zbog težine stegovnog djela DSV izrekao najvišu novčanu kaznu koja prethodi razrješenju.

DSV je sutkinju Barbalić-Biasiol već 2000. stegovno kaznio ali ta kazna nikada nije postala pravomoćna jer Županijski dom Sabora, koji je tada odlučivao o žalbama na odluke DSV-a, njenu žalbu nikada nije riješio.

Postojanje ranije nepravomoćne odluke o stegovnoj odgovornosti nije se stoga moglo uzeti u obzir u ovom stegovnom postupku.

DSV nije danas izabrao suca Županijskog suda u Zadru jer ni jedan od dva kandidata ni nakon tri kruga glasovanja nije dobio šest glasova potrebnih za imenovanje. U sva tri kruga glasovanja Boris Babić dobio je po pet, a Antun Milovac po četiri glasa.

Oba kandidata su suci zadarskog Općinskog suda. Milovac je do lani bio predsjednik tog suda, a Babić je prije gotovo dvije godine stegovno kažnjen ukorom zbog neurednog obnašanja dužnosti u četiri predmeta koja su pala u zastaru. Prijavu protiv njega podnio je Milovac, kao tadašnji predsjednik suda, a nakon što se Babić kandidirao za predsjednika Općinskog suda.

Sudačko vijeće pri zadarskom Županijskom sudu dao je prednost za imenovanje Babiću, tvrdeći da se radi o kvalitetnom sucu čija je dvadesetogodišnja karijera u pravosuđu vezana uz kazneno sudovanje.

Mišljenja članova DSV o tome treba li prilikom odlučivanja o imenovanju voditi računa o izrečenoj stegovnoj kazni ili ne bila su podijeljena. Četiri člana DSV-a iz reda sudaca smatrali su da izrečena opomena utječe na odluku o imenovanju i glasovali su za Milovca. Pet članova, dva odvjetnika, jedan profesor i dva suca, smatrali su da je Babić kvalitetniji kandidat i da bi bio dvostruko kažnjena kada bi ukor, kao iznimka u dugogodišnjoj sudačkoj karijeri, bio razlog da ne napreduje.

Budući da ni jedan kandidat nije prošao oglas za upražnjeno sudačko mjesto u zadarskom Županijskom sudu bit će ponovno raspisan.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara