DSV skinuo imunitet splitskom sucu Čudini, osumnjičenom za primanje mita

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) odobrilo je danas vođenje kaznenog postupka protiv suca splitskog Trgovačkog suda Damira Čudine kojeg USKOK sumnjiči za primanje mita u stečaju "Dalmacije" Dugi Rat.

DSV je odluku o skidanju sudačkog imuniteta Čudini donio većinom glasova nakon rasprave iza zatvorenih vrata. Prije odluke Državno je odvjetništvo dopunilo dokumentaciju u tom predmetu u odnosu na suca Čudinu, što je DSV tražio prije deset dana.

Zamjenik predsjednika DSV-a Branko Hrvatin zatvorio je raspravu za javnost jer je riječ o predistražnom postupku koji je po Zakonu o kaznenom postupku tajan. Inače, po Zakonu o DSV-u rad tog tijela je javan, osim u slučaju odlučivanja o pokretanju stegovnog postupka.

Sudaca Čudina je, uz stečajnu upraviteljicu Blanku Tuđen-Mazuth, njenog pomoćnika Ninu Banića i financijskog revizora Milana Buljana, osumnjičen za kazneno djelo primanja mita od 300 tisuća eura u stečaju tvornice ferolegura "Dalmacije" Dugi Rat.

Duža rasprava oko skidanja imuniteta vodila se jer je dio članova DSV-a smatrao da ni dopunjena dokumentacija nije dovoljna osnova za sumnje da je Čudina počinio kazneno djelo za koje ga tereti USKOK, osobito zbog njegove bolesti i teškog zdravstvenog stanja u vrijeme navodnog počinjenja djela. Većina je, međutim, smatrala da se samo u kaznenom postupku može utvrdi je li osumnjičeni sudac primio mito ili ne, pa je glasovala za skidanje imuniteta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara