DUBLIN: IRSKA PODRŽAVA SKORU HRVATSKU KANDIDATURU ZA ČLANSTVO

Irska podupire hrvatska nastojanja vezana za pridruživanje u članstvu u Europskoj uniji i podržat će skoru hrvatsku službenu kandidaturu za prijem u članstvo, rekao je državni ministar za europska pitanja irske vlade Bick Roche nakon razgovora s hrvatskim saborskim izaslanstvom u ponedjeljak u Dublinu.´Irska vlada podržat će skoru hrvatsku kandidaturu za prijem u članstvo u EU i dat će Hrvatskoj u tome svu potrebnu pomoć´, rekao je ministar Roche.

Izaslanstvo Vanjskopolitičkog Odbora Hrvatskog sabora predvođeno potpredsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora Zdravkom Tomcem, boravi u višednevnom posjetu Irskoj. Riječ je o uzvratnom posjetu hrvatskih parlamentaraca, na poziv predsjednika Vanjskopolitičkog odbora irskog parlamenta Michaela Wootsa, kojega će hrvatski parlamentarci među ostalim, iskoristiti kako bi kod irskih dužnosnika lobirali za skoro podnošenje hrvatske kandidature u punopravno članstvo u EU.

Ministar Roche je rekao u svojoj izjavi za novinare, kako je Irska posebno zainteresirana za ulazak malih i srednjih zemalja u EU jer to prema njegovim riječima donosi mir, napredak i stabilnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je najavio da će premijer Ivice Račana 20. veljače doputovati na razgovore u Irsku.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Sabora Zdravko Tomac izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorima, istaknuvši da je hrvatsko izaslanstvo naišlo na podršku hrvatskim planovima vezanim uz podnošenje kandidature za članstvo. ´Irska će podržati Hrvatsku, ali će mnogo toga ovisiti o nama, od toga hoćemo li ispuniti sve uvjete´, rekao je Tomac.

Irska je među prvim zemljama članicama EU rafitificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU i trenutačno tvori klub od sedam zemalja članica koje su Sporazum ratificirale.

Hrvatsko saborsko izaslanstvo u utorak će održati odvojene sastanke s članovima dvaju odbora irskog parlamenta, vanjsko-političkim odborom i odborom za europska pitanja, a tijekom dana izaslanstvo će se sastati i s predsjednicima obaju domova irskog parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara