DUBLIN: MAKEDONSKI PREMIJER PREDAO KANDIDATURU SVOJE ZEMLJE ZA ULAZAK U EUROPSKU UNIJUFormalni zahtjev za članstvom Makedonije u Uniji Crvenkovski je trebao predati 26. veljače, ali je svečano uručivanje tada odgođeno zbog zrakoplovne nesreće kod Mostara u kojoj je makedonski predsjednik Boris Trajkovski izgubio život.

Ahern, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom, podsjetio je na konferenciji za novinare da je kandidaturu potpisao Trajkovski.

"U trenutku porasta napetosti u regiji, podsjećamo na njegovu hrabrost kojom se kretao putem pomirenja u takvom podijeljenom društvu", izjavio je Ahern aludirajući na prošlotjedno nasilje na susjednom Kosovu u kojem je poginulo 28 osoba, a više od 600 je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je rekao da je uvjeren kako će Makedonija uspjeti ući u EU, te je podsjetio na "značajne napretke" koje je već ostvarila.

Crvenkovski je nakon svečane predaje dokumenta izjavio kako je Makedonija svjesna da je očekuju velike teškoće na putu ka Europskoj uniji, ali da je također svjesna i da druge alternative nema.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo službenom kandidaturom Makedonije za ulazak u EU, koja, kako je rekao, predstavlja "nadu za cijelu regiju".

(Hina) xtm/xdam ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara