Dubrovačka profesorica: Ma kakva svinjska gripa, maturanti se napiju i ljubakaju pa dobiju virozu!

Tekst: J.C.
Foto: Nikša Stipaničev / Cropix

KRIZNI stožer Splitsko-dalmatinske županije počeo je danas primjenjivati jučerašnje instrukcije Kriznog stožera Ministarstva zdravstva pa oboljele od svinjske gripe više ne liječe Tamifluom. Lijek će od danas biti prepisivan samo trudnicama, pacijentima koji osim od svinjske gripe boluju od neke kronične bolesti i onima kod kojih je bolest u naprednom stadiju.

Zasad nema težih slučajeva

Maturantima koji su oboljeli od svinjske gripe na maturalnom putovanju liječnici poručuju kako nema razloga za paniku i upućuju ih da se jave svom obiteljskom liječniku koji će ih vjerojatno poslati na kućnu njegu. Samo osobe kod kojih se pojave komplikacije bit će hospitalizirane, a takvih još nije bilo, ali to će se vjerojatno promijeniti tijekom jeseni.

Broj Splićana koji se tuže na simptome svinjske gripe danas je porastao na 124, a dosad je potvrđeno 25 slučajeva zaraze. Većina osoba koje su se javile liječnicima su nedavno boravile u inozemstvu.

Svinjska gripa se proširila i među maturantima iz Ploča

Nekolicina maturanata iz Ploča koji su bili na ekskurziji u inozemstvu nakon povratka kući javilo se u Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije gdje ih je pregledao dr. Igor Piskač koji zasad ne može službeno potvrditi da se radi o svinjskoj gripi, ali rekao je da sedam maturanata pokazuje simptome bolesti. "Moguće je da se radi o običnoj virozi, ali ukoliko je u pitanju svinjska gripa onda je riječ o blažoj virozi", kaže dr. Piskač.

Iz Dubrovnika za u Barcelonu poletjeli novi maturanti

U Dubrovnik se danas s ekskurzije u Španjolskoj vratila nekolicina maturanata za koje se sumnja da su zaraženi svinjskom gripom. Simptome pokazuje deset maturanata iz Turističke i ugostiteljske škole, te dvoje iz dubrovačke gimnazije koji su se prije vremena vratili kući u pratnji jednog profesora. No, i usprkos tome večeras je avionom u 22:45 iz Dubrovnika prema Barceloni krenulo oko 150 maturanata Ekonomske i trgovačke, kao i Medicinske škole.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić apelirao je na ravnatelje i roditelje da otkažu večerašnje putovanje u Španjolsku. Dobroslavić je zabrinut da će se još više maturanata zaraziti svinjskom gripom, a zna da je gotovo nemoguće zabraniti putovanje pa je apelirao na škole da maturantima pronađu nove destinacije ili otkažu put u Španjolsku iz koje se već više desetaka maturanata vratilo zaraženo.

U školi, međutim, zasad izgleda ne razmišljaju o otkazivanju putovanja. Ravnatelj Ekonomske i trgovačke škole Drago Paskojević novinarima u Dubrovniku je kazao kako on ne može donijeti odluku da se put otkaže, ali je jednu mjeru predostrožnosti ipak povukao - nabavio je maturantima medicinske maske koje bi ih trebale zaštititi od svinjske gripe! Nije zabrinuta ni ravnateljica Medicinske škole Marina Rudenjak koja kaže da se djeca virusom mogu isto tako zaraziti i u Dubrovniku.

Dubrovačka profesorica: Ma kakva svinjska gripa, maturanti se napiju i ljubakaju pa dobiju virozu!

Koliko ozbiljno dubrovački profesori shvaćaju opasnost od svinjske gripe pokazuju i riječi profesorice koja zaražene učenike prati iz Španjolske u Dubrovnik, a koje je novinarima Dubrovačkog vjesnika prenijela zabrinuta majka.

Naime, majka jedne od zaraženih djevojki koja se trenutno nalazi u autobusu na povratku prema Dubrovniku nazvala je profesoricu matematike Amelu Obad koja joj je drsko odbrusila da se bez razloga zabrinjava oko medijski napuhane panike. "Oni se već tri dana opijaju pa se međusobno ljube i dobili su virozu. Nije riječ o svinjskoj gripi, već o običnoj virozi", rekla je profesorica zabrinutoj majci koja kaže da je sramotno da jedna prosvjetna djelatnica na taj način razgovara s roditeljem zaražene djevojke koja je zabrinuta za svoje dijete. 

Tko može otkazati putovanje?

Broj maturanata oboljelih od svinjske gripe zasigurno će i dalje rasti s obzirom da se u Španjolskoj, koja je uz Portugal vodeće europsko žarište svinjske gripe, u ovom trenutnu nalazi oko deset tisuća hrvatskih učenika. No, iako su bolnice ovih dana preplavili maturanti koji su se u Španjolskoj zarazili potencijalno opasnom bolesti, maturanti ne žele odustati od toliko željenog puta u Barcelonu čak ni usprkos zabrinutim roditeljima.

Tko bi morao biti taj koji će preuzeti odgovornost i donijeti odluku o zabrani putovanja u Španjolsku? Ministarstvo zdravstva niti Zavod za javno zdravstvo to ne mogu učiniti zato što Svjetska zdravstvena organizacija nije izdala mjere ograničenja kretanja pa je krajnja odluka zapravo na roditeljima i još više školama čiji ravnatelji izbjegavaju donošenje teške odluke i izlaske pred učenike s viješću da je maturalac otkazan.

Šveđanin umro od svinjske gripe

Svjetska zdravstvena organizacija danas je potvrdila još jedan slučaj smrti od svinjske gripe. Testovi su pokazali da je u petak od virusa H1N1 umro Šveđanin u tridesetim godinama, a to je prvi državljanin Švedske koji je umro od svinjske gripe. U Švedskoj je dosad prijavljeno 915 slučajeva zaraze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara