Dubrovačko Gradsko vijeće osudilo Vlahušićevu kritiku Hasanbegovića

Dubrovačko Gradsko vijeće osudilo Vlahušićevu kritiku Hasanbegovića

Foto: FAH

DUBROVAČKO Gradsko vijeće usvojilo je u utorak u nastavku 22. sjednice točku kojom se osuđuje izjava gradonačelnika Andra Vlahušića o tome da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović dobio najveći pljesak na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara ''zato što u ovome društvu, pa i u Dubrovniku, postoji veliki dio populacije kojem su ustaše važnije od moderne Hrvatske''.

Vijećnik HSLS-a Ivo Gjaja je predložio da  Gradsko vijeće osudi izjavu Vlahušića kao grubu uvredu građana Dubrovnika. Kako je ocijenio ''gradonačelnik je smogao hrabrosti u javnosti izreći ovakvu gadariju." 

Predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov Mato Franković rekao je na sjednici kako ovo društvo predugo zamara podjela na mi i oni.

''Gospodine Vlahušiću ta izjava nije bila korektna. Osobno sam svjedok odnosa ministra kulture Zlatka Hasanbegovića prema vama, koji je više nego korektan. Ministar kulture nije zaslužio da mu se reče da su mu pljeskale ustaše na Ljetnim igrama. Tko su te ustaše na Ljetnim igrama bile gradonačelniče'', pitao je Franković.

Gradonačelnik Andro Vlahušić za govornicom je rekao kako je ova točka na dnevnom redu kako bi neki političari postali važni.

O izjavama u Nacionalu

''Na njihovu žalost bit će jednako beznačajni kao i prije. Nitko za njih neće znati. Da je gospodin Gjaja bio imalo upućen donio bi ovdje tjednik Nacional. To je bilo u srijedu, u subotu je intervju izašao u Slobodnoj Dalmaciji, a u nedjelju sam bio u Večernjem listu. Nitko me nije pitao stvari o Dubrovniku, nego nacionalne teme'', rekao je Vlahušić.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Marko Potrebica počeo je svoje izlaganje citiranjem izjave Andra Vlahušića iz tjednika Nacional.

''Zašto samo Hasanbegović dobiva najveći pljesak, tako da sam morao stati u obraćanju? Zato što u ovome društvu, pa i u Dubrovniku, postoji veliki dio populacije kojem su ustaše važnije od moderne Hrvatske'', citirao je Potrebica izjavu kako je prenosi Nacional te poručio gradonačelniku Vlahušiću kako je uvrijedio i njega i ministra Hasanbegovića ''oko kojeg je skakutao nakon otvaranja nove zgrade Konzervatora''.

''Vi to možda niste mislili, ali ispalo je najmanju ruku nespretno. Ako vi to niste mislili onda se ispričajte. Mislite li vi da su naši sugrađani na otvaranju Ljetnih igara ustaše'', pitao je Potrebica te dodao kako podjele na ustaše i partizane nikad nisu dovele do ničeg dobrog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijećnici Vlahušićeve koalicije HNS-a, SDP-a, HSU-a i nezavisni vijećnik Esad Ćustović odbili su ostati na sjednici tijekom rasprave o ovoj točki.

SDP-ov Mladen Gojun rekao je kako je ovaj prijedlog lakrdija, Esad Ćustović je poručio kako je riječ o patološkoj mržnji prema Vlahušiću, te poniženju Grada Dubrovnika.

Okršaj s govornice

HNS-ova Matija Ćale Mratović poručila je Ivu Gjaji s govornice da se srami. Vijećnici liste Srđ je Grad istaknuli su kako neće napustiti vijećnicu jer žele osuditi izjavu gradonačelnika kao institucije, ali ne žele sudjelovati u napadu na njega osobno.

Zbog nedostatka kvoruma sjednica je prekinuta na deset minuta, a nakon što je u vijećničke klupe ponovno sjelo potrebnih 13 vijećnika točka je usvojena s većinom glasova za  te s dva suzdržana glasa Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS).  Zelene palice ZA podignuli su  tri vijećnika liste Srđ je Grad, te HDZ-ova desna koalicija.

Na sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se i o osnivanju Muzeja gradskih laži.  Kako je u obrazloženju ovog prijedloga koji je predan na protokol Grada Dubrovnika, istaknuo DDS-ov Pero Vićan, ''takva odluka bi poslužila za primjer svim jedinicama lokalne samouprave pa i državi kako građane zaštiti od svih oblika laži''.

''Prijedlog DDS nije osoban, niti u obrazloženju nismo spomenuli nijednu političku opciju ili pojedinca.

Ako se netko nađe u ovome nećemo u to ulaziti.  Mi u obrazloženju kažemo da u vremenu u kojem živimo i u vrijeme izbora potrebno osnovati jednu ustanovu. Ona bi poslužila svima za primjer kako bi se građane zaštitilo od svih oblika laži. Živimo u najbogatijem grad i imamo dovoljno novca da zaštitimo svoje građane prvi. Statutom se treba ustanoviti i nagradu za životno djelo iz neizvršenih laži'', rekao je Vićan koji je ipak zbog protestnog izostanka velikog broja vijećnika točku povukao s dnevnog reda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara