Dubrovnik će postati član udruženja povijesnih gradova

Dubrovnik će kao prvi hrvatski grad uskoro postati članom Europskog udruženja povijesnih gradova i regija, izvijestila je danas na konferenciji za novinare dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

Kandidatura Dubrovnika prihvaćena je u Norwicku u Velikoj Britaniji, gdje je 9. i 10. rujna održana međunarodna konferencija pod nazivom "Baština u budućnosti". U njezinu radu sudjelovala je i Dubravka Šuica koja je ujedno i potpredsjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Tom je prigodom održala predavanje na temu "Izazovi u zaštiti spomenika", gdje se posebno osvrnula na primjer zaštite spomeničke baštine i njezine obnove nakon rata u Dubrovniku.

Sredinom rujna dubrovačka gradonačelnica sudjelovala je i u Barceloni na generalnoj skupštini mediteranskih gradova, kojom predsjeda gradonačelnik Rima Walter Veltroni.

Dubrovnik je, kazala je, jedan od osnivača mreže gradova Mediterana, osnovane 1991. godine i jedini je hrvatski grad član te mreže. Glavni je cilj mreže promocija održivog razvoja kao osnovne politike u regiji Mediterana, a iduća skupština 2006. godine bit će održana u Libanonu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici predsjedništva Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Europe također održanoj

u Barcelonii gradonačelnica Šuica izabrana je za članicu predsjedništva Europskog udruženja povijesnih gradova i regija.

Kako je danas kazala, očekuje se da će Dubrovnik biti hrvatsko središte nacionalnog udruženja, a 2006. bit će domaćin Međunarodne konferencije o baštini, koju organizira Vijeće Europe.

(Hina) xhš ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara