Dubrovnik: Gradsko vijeće održalo izvanrednu sjednicu u povodu smrti K. Wilkes

U POVODU smrti dr. Kathleen Vaughan Wilkes počasne građanke grada Dubrovnika, danas je održana izvanredna sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća.

O životu i radu dr. Kathleen Wilkes govorio je predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika Nikola Obuljen, a prigodnim riječima njezina boravka u Dubrovniku, u najtežim trenucima 1991., prisjetio se i prvi dubrovački gradonačelnik Petar Poljanić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kathleen Wilkes posebno se angažirala u obrani Dubrovnika tijekom srbo-crnogorske agresije, a zahvaljujući njoj u svijet je otišlo na stotine pisama, među kojima, i tadašnjem britanskom premijeru Johnu Majoru, ministru vanjskih poslova Douglasu Hurdu, neprestano je nazivala lorda Carringtona i Margaret Thatcher, a njezina su pisma i članci objavljivani u Timesu i Guardijanu. Bila je organizator prikupljanja i dostave humanitarne pomoći za Hrvatsku i osobno je dopratila u Dubrovnik.

Kathleen Wilkes rođena je 23. lipnja 1946. godine, diplomirala je humanističke znanosti u Oxfordu 1969. gdje je radila kao stalni profesor filozofije. Bila je predsjednica Izvršnog odbora Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku od 1986. do 1993. i predsjednica Britansko-hrvatskog društva od 1995. godine. Za počasnu građanku grada Dubrovnika proglašena je 1993., a hrvatska Vlada dodijelila joj je 1997. godine odličje Hrvatska Danica, a počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dobila je 2001. godine. Preminula je u bolnici u Oxfordu 21. kolovoza ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara