dubrovnik: konferencija o suzbijanju zlouporabe droga

U Dubrovniku je danas počela s radom dvodnevna konferencija o stvaranju zajedničkog sustava suzbijanja zlouporabe opojnih droga za zemlje jugoistočne Europe.

Taj dvodnevni skup organizirao je Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga RH u suradnji sa slovenskim Uredom za droge, a cilj mu je sveobuhvatna izmjena ideja i informacija o temeljnim pitanjima vezanim uz zakonski i institucionalni okvir suzbijanja zlouporabe droga te druga aktualna pitanja radi usklađivanja nacionalnih sustava u regiji.

Skup je otvorio ministar zdravstva Andro Vlahušić koji je, uz ostalo, pozvao sve zemlje u regiji da se što kvalitetnije povežu u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga.

On je podsjetio kako je Hrvatska poduzela velike napore u borbi protiv zlouporabe droga te donijela i novi kazneni zakon vezan uz tu problematiku.

Također je kazao kako je Hrvatska postala regionalno središte u borbi protiv AIDS-a te imala uspješnu kampanju u borbi protiv pušenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni ured za suzbijanje zlouporabe droga raspolaže rezultatima posljednjih istraživanja među učeničkom populacijom, prema kojima do 80 posto mladih u Hrvatskoj eksperimentira s opojnim drogama, kazala je voditeljica Ureda Bernardica Juretić. Dodala je kako kroz zemlje jugoistočne Europe prolazi više od 80 posto heroina namijenjenog zapadnoeurposkom tržištu.

Također upozoreno je kako u ovom trenutku veliki problem predstavlja sintetička droga koju je lako krijumčariti, dok je krijumčarenje heroina u ovom trenutku u padu zbog stanja u Afganistanu.

Sedamdesetak sudionika skupa tijekom rada, uz ostalo, raspravljat će i o temama vezanim uz zakonske i institucionalne okvire suzbijanja zlouporabe droga, potom o liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika te o regionalnoj suradnji na tom području.

(Hina) hš ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara