Dudov svilac kao medicinska manufaktura kolagena

JAPANSKI su znanstvenici uspjeli genetski programirati gusjenice dudova svilca tako da ispredajući čahuru proizvode vrijedan medicinski protein kolagen.

Proizvodnja svile glavna je industrijska grana u brojnim zemljama, a to bi se moglo iskoristiti za proizvodnju drugih korisnih proteina u čahurama, misle japanski istraživači, a prenosi ´New Scientist´.

Kolagen je protein vezivnoga tkiva i koristi se u kozmetičkoj kirurgiji.

Ekipa istraživača sa sveučilišta u Hiroshimi povezala je gen za kolagen s mehanizmom koji inače aktivira fibroin, protein koji se nalazi samo u svilenim žlijezdama. Otkrili su da kolagen nastaje pri proizvodnji svile te da ga je vrlo lako izvući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugi su znanstvenici uspjeli genetski modificirati životinje i biljke tako da proizvode određene proteine u mlijeku ili plodovima.

Julian Marr, znanstvenik iz bolnice Guy´s and St. Thomas u Londonu koji se koristi genetski modificiranim biljkama kako bi proizveo ´prekrojene´ proteine tvrdi da njegov pristup ima više prednosti od korištenja dudova svilca.

´Čudi me da netko uopće pomišlja na korištenje dudova svilca. Biljkama možete zasaditi cijela polja i dobiti velike količine proteina´, rekao je Marr za ´New Scientist´. ´A na kolagen ne vrijedi ni pomišljati. Da bi rana zacijelila, potrebno je mnogo kolagena, a ja ne mogu zamisliti kolonije dudova svilca koje mogu proizvesti toliko´.

Ipak, dudov svilac može početi proizvoditi protein kolagena za samo šest tjedana, što je mnogo brže od uzgoja biljke ili životinje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara