Dueti i dueli: ne čekajte do kutije, odlučite sada!

ZOKI protiv Jace, Banderas na Hebranga, Ljubo kontra Ratka, Čobi Wan Kenobi sučelice R2Dragovan2-u, braćo i sestro ubilački rat Gotovininih slijednika i isljednika, threesome Ive, Željke i Jambe, a konačni pobjednici su Penzioneri! Dame i gospodo: veliki Indexov vodič kroz izborne liste je pred vama, nemojte reći da vas nismo upozorili.

Prva izborna jedinica

U glavnom gradu HDZ već odavno ne stanuje. Stranačka organizacija u metropoli koja zauzima četvrtinu Hrvatske davno je već svedena na puku simboliku, pa ne čudi što u zadnjem Pulsovu istraživanju SDP u Zagrebu uzima nevjerojatnih devet mandata, a HDZ samo tri. Promućurni Ivo Sanader pobjegao je stoga vlakom prema jugu, u desetu izbornu jedinicu, a priliku da časno podnese poraz dao je svojoj vjernoj sljedbenici Jadranki Kosor. U Zagrebu neće biti borbe. Bit će to SDP-ova šetnja po Zrinjevcu  pa je stoga još promućurniji Zoran Milanović slavonsku kaljužu trampio za purgersku špicu. Trijumf bi mogao biti još uvjerljiviji, ako se male stranke spotaknu o izborni prag i ne dočepaju mandata. Vesna Pusić mogla bi se eventualno ogrebati za jedan, možda i umirovljenici za jedan, a izborni bogovi mogli bi se osmjehnuti i mutantskoj listi HSLS-a i HSS-a na čelu s osebujnom Tatjanom Holjevac. Pravaši? Oni mogu slobodno zaključati stranačke prostorije i prespavati izbornu noć. S odlaskom Miroslava Rožića nestala je i bilo kakva nada u prolaz. 

Druga izborna jedinica

E tu bi već moglo biti čerupanja. U crvenom kutu: gospodar zg-periferije Milan Bandić, lord Koprivnice Zvonimir Mršić, Mesićev kalif Boris Šprem i SDP-ov gerilac Ivica Pančić. U plavom kutu: kralj demagogije Andrija Hebrang, princ privatizacije Damir Polančec, vojvoda pokornosti Gordan Jandroković i Bianca Matković u ulozi Lady Macbeth. Kladionice kažu 6:5 za crvene, uz dva mandata HSS/HSLS (po jedan stranačkim šefovima, Josipu Friščiću i Đurđi Adlešić) i jedan - opet! - penzionerima koji skoro u svakoj jedinici trče počasni krug.  U ovom ratu neće biti pravila i tu nema mjesta fair-playu: bit će to brutalno hrvanje u blatu, sijevat će udarci ispod pojasa, bit će kopanja očiju, svega... Samo za starije od 18.  I koje li tragedije, u tom košmaru neće biti mjesta za jednog Peru najviše-sam-govorio-u-Saboru Kovačevića.

Treća izborna jedinica

Ovdje će također udariti junak na junaka. Ali u rukavicama: Ljubo Jurčić na Radimira Čačića. Tko preživi, bit će premijer. Sekundirat će vječiti Ivan Jarnjak, uz asistenciju "nebeskog letača" Bože Biškupića, čovjeka koji je u Vladi sakupio najviše frequent-flyer bodova. I zamislite, ukazat će se tu i Mate Granić, HDZ-ov čovjek trenutno na posudbi u HSP-u. I zamislite još nešto, puno tragičnije, prema postojećim prognozama Očenašek se neće očešati o saborsku stolicu. SDP po anketama ubire šest mandata, HDZ četiri, a jadni Čačić u svom bunjištu samo dva. Umjesto planirana četiri i još jednog "na lijepe oči". Taj jedan ekstra mandat oteo mu je liberalni kompanjon Ivan Čehok, a negdje u svoj toj gužvi jedan mandat ugrabili su penzioneri. 

Četvrta izborna jedinica

Nema Branimira Glavaša, zbrisao je i Zoran Milanović, pa stari vuk Vladimir Šeks svoje zube mora oštriti (bolje rečeno, žuljati) na Anti Đapiću, trudnoj SDP-ovki Biljani Borzan i HNS-ovu žutokljuncu Ivanu Vrdoljaku. I kladionice mu opet ne prognoziraju pobjedu, podijelit će po pet mandata sa SDP-om, brk će s po jednim omastiti i Đapić, Glavaševi momci, HNS i - pogodite tko još? - penzioneri. Već imaju saborski klub, a nismo došli ni do polovice. Čudna je neka atmosfera u Slavoniji: ne zna se tko protiv koga, ni s kim, ni zbog čega, samo se zna da će u slučaju frke uletjeti Josip Đakić. U kompi s kilavim Miroslavom Škorom. Nema što, Šeks je dao sve od sebe da povrati ugled u Slavoniji. U posljednjih mjesec dana u toj izbornoj jedinici boravio je više nego u...ajde dobro... u vlastitoj kupaonici. (Ispričavamo se mlađim čitateljima zbog opscenih stilskih figura). 

Peta izborna jedinica

Ovo je izborna utvrda Čobija Wan Kanobija. U predvidivom i nimalo spektakularnom dvoboju ukrstit će svjetlosne mačeve s Igorom Dragovanom, čovjekom toliko neprepoznatljivim da za njega nema pandana čak ni u svijetu znanstvene-fantastike. Možda ipak R2D2, ali ne zbog duhovitosti. No uglavnom, bit će to teška dosada od izbora, s puno anonimaca i na tradicionalno domaćem terenu HDZ-a. Kladionice kažu 7:4 za Čobija Wan Kanobija. I SDP-u tu neće puno pomoći ni požeški Chewbacca Zdravko Ronko. Ajde, tu bi se moglo posrećiti i pravašima  pa i prpošnoj koaliciji Selo-Grad i, da ne ponavljamo po peti puta, umirovljenicima.

Šesta izborna jedinica

E, al tu penzionerima nema prolaza. Od Siska do Velike Gorice zrak je valjda toliko zagađen da je starijim građanima zabranjeno izlaziti iz kuća pa će zato ostati doma, uz dragocjenu bocu s kisikom. Zato će se razigrati ostatak raznovrsne ekipe. Velikogorički šerifi Tonino Picula i Ivan Šuker podsjetit će se kako je to bilo prije dvije godine kad su se naveliko kupovali mandati, a kladionice govore da bi tu moglo doći do približne podjele bodova. Ipak, SDP uzima šest mandata, HDZ pet, tu su pravaši u liku Peje Trgovčevića s brkovima i bez brade, koalicija preko neuništive Marijane Petir i čak i HNS u obličju Gorana Beusa Richemberga. (Iskreno čestitamo. Već pet.) Dakle, bit će to nastavak obiteljske svađe s lokalnih izbora, sa sličnim lokalnim temama, bez velikih intervencija sa strane. Raritet: HDZ je mislio da će mu Grga Ivezić, šef Fonda za privatizaciju, donijeti prednost. Drskosti nema kraja.

Sedma izborna jedinica

Samozatajni ministar gospodarstva Branko Vukelić ustupio je čelo liste kolegici Marini Matulović Dropulić, ali svejedno ih "šije" SDP s Milankom Opačić. Prognoza - 6:4 za crvene. Što reći? Dosadno. Dosadno. Dosadno. S proplamsajima monotonije. Najradije bismo upisali rezultat prije početka. Da se ne gnjavimo više. I da ne moramo opet konstatirati kako i ovdje, nakon kratke pauze, ponovno nastupaju - pogodite tko? - penzioneri! Šest glasova od sedam jedinica. Nevjerojatno postignuće. I zato, 'ajmo u nove radne pobjede. Slijediiiii broooj...

Osma izborna jedinica

... Osam! I upravo bi toliko mandata SDP mogao izvući iz Rijeke i Istre. Iako je Sanader želio srušiti "crvenu utvrdu" famoznim spašavanjem "Viktora Lenca", Rijeka se još uvijek ne da. I da stvari budu još gore, SDP uzima i mandate IDS-u u Istri  pa tako potpuno gospodari izbornom jedinicom, gotovo kao u Gradu Zagrebu. Nisu tu neka velika imena, župan Zlatko Komadina i gubernator Slavko Linić, ali da je i Damir Vrhovnik, Primorci bi začepili nos i zaokružili SDP. Ostali računi su čisti. IDS piše tri i pamti četiri mandata, a HDZ piše tri i pali svijeću na Trsatu. Lino Červar? Gari Capelli? Mogao je biti i Gari Kasparov, HDZ se ne bi maknuo s mrtve točke. No, kakvi su, mogli bi kampanju voditi na činjenici da je Rijeka opet izgubila Mediteranske igre.

Deveta izborna jedinica

Trebalo bi to biti zagrijavanje za desetu izbornu jedinicu. Ali, polako, nije ni ova matineja za odbaciti. Pazite tko je sve tu: prijatelj generala Gotovine Božidar Kalmeta, policajac koji je za njim tragao, Ranko Ostojić i SDP-ovac koji je s njim ratovao Ante Kotromanović; zatim gospićki spahija Darko Milinović i uskrsnula supruga Ingrid Antičević, poznatija kao gospođa Marinović; tu je još i Ivin rođak Ante Sanader  te ostala stranačka sitnež. Tko prolazi? E pa, opet ne prolaze penzioneri (nisu uspjeli ni u osmoj, ali to smo šutke istrpjeli), ali to nije važno. Važno je da - prema Pulsovom špurijusu - HDZ osvaja deset mandata. SDP tri. I za njih mogu zahvaljivati Bogu i partiji. I tko još? HNS. Jedan, al' se broji.

Deseta izborna jedinica

I tako smo se dovukli do kraja.  Bilo bi lijepo reći da šećer dolazi na kraju, ali ovdje će biti toliko pelina, da se nećemo oporaviti dugo nakon kampanje. Tko ovdje preživi, pričat će. Ono s Bandićem i Hebrangom bit će dječje nabacivanje pijeskom kad se ovdje dohvate Ivo Sanader i Željka Antunović. I kad im se na kičmu navali Stipe Gabrić Jambo. A tek kad ih u polugu uhvati Ruža Tomašić. Nema predaje. Vade se veliki kalilbri. HDZ dobro stoji u zaleđu, SDP na obali i otocima, u velikim gradovima poput Splita, Makarske, Dubrovnika. HDZ je za sada u maloj prednosti (7:5), no možda još netko uz pravaše i koaliciju omasti brk: Jambo možda ili HNS-ov Andro Vlahušić u Dubrovniku. Bit će to prava prvoligaška utakmica, tvrda i neizvjesna do kraja.

Tomislav Klauški

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara