Dug Agrokora oko 9 milijardi kuna: Todorić digao kredit od dvije i pol milijarde

Tekst: H.A.
Foto: Index

PET KOMPANIJA u vlasništvu Agrokora, odnosno Ivice Todorića izvijestilo je Zagrebačku burzu kako će biti jamci za golemi kredit koji podiže Agrokor zbog restrukturiranja dugova i poboljšanja financijskih pozicija.

Jamnica, PIK Vinkovci, Zvijezda, Ledo i Konzum dostavile su Burzi kratko priopćenje u kojemu stoji kako je svaka od tih tvrtki jamac za obveze Agrokora po Ugovoru o sindiciranom kreditu čiji je iznos glavnice 352 milijuna eura, a koji je odobren s rokom od pet godina od dana povlačenja sredstava.

Dug oko 9 milijardi kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se kako je novo kreditno zaduženje zapravo krpanje financijskih rupa unutar Todorićeva poslovnog carstva. Poznato je tako da je  ukupan dug Agrokora na kraju prošle godine iznosio negdje oko 9 milijardi kuna od čega su više od trećine bili kratkoročni dugovi  a to je objavila danska Jyske Bank. Valja ovom prigodom naglasiti kako je u usporedbi s 2008 godinom dugoročni dug Agrokora povećan za nešto više od 1,6 milijardi a kratkoročni smanjen za malo manje od milijarde.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika ovaj najnoviji financijski aranžman Agrokora drugi je u pola godine koji je u cijelosti predviđen za restrukturiranje bilance. Poslovni podsjeća kako je i izdanje euroobveznica vrijednih 400 milijuna eura s početka prosinca 2009. (izdanih na 7 godina i uz kamatu od 10 posto) predstavljeno je kao operacija kojom se poboljšava struktura ročnosti dugova, a dio tog plana bio je i nešto ranije provedeni prijevremeni iskup obveznica koje su originalno dospijevale 2011. godine.

Iz Agrokora su tada govorili da će u konačnici iznos ukupnog duga ostati nepromijenjen. Na tada dostupnim podacima za prva tri kvartala efekti su procijenjeni na način da ukupni dug ostaje 8,3 milijarde kuna, s tim da bi se kratkoročni smanjio sa 4,2 na 2,4 milijarde, dok bi se dugoročni za isti iznos povećao (tada je to značilo na 5,9 milijardi kuna).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara