Dug više neće biti bankarska tajna

OD IDUĆEGA tjedna s radom će početi registar obveza po kreditima.  To znači da se svatko tko dulje od mjesec dana zakasni s plaćanjem mjesečnih rata kredita može naći na "crnoj listi"  banka, koje će ga proglasiti nepouzdanim i rizičnim dužnikom.

Bankari su o famoznom registru razglabali pune dvije godine, a za danas je HROK  sazvao konferenciju za novinare na kojoj će objaviti početak korištenja kreditnim izvješćima, piše Večernji list.

Osnivanje registra podržalo je 20 banaka među kojima su i sve velike banke, a početak njegova rada poduprla je i požurivala Hrvatska narodna banka koja traži da banke razmjenjuju podatke o rizičnim klijentima i strože važu platežne mogućnosti građana.

Kako banke HROK-u još od lipnja prošle godine dostavljaju podatke o kreditnoj zaduženosti banaka, već sada postoji velika baza podataka. Iako službenih informacija o listi na kojoj se nitko ne bi želio naći nema, u medijima se moglo pročitati kako ona broji više od 40 tisuća imena osoba koje će teško doći do novih kredita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara