Dug više neće biti bankarska tajna

OD IDUĆEGA tjedna s radom će početi registar obveza po kreditima.  To znači da se svatko tko dulje od mjesec dana zakasni s plaćanjem mjesečnih rata kredita može naći na "crnoj listi"  banka, koje će ga proglasiti nepouzdanim i rizičnim dužnikom.

Bankari su o famoznom registru razglabali pune dvije godine, a za danas je HROK  sazvao konferenciju za novinare na kojoj će objaviti početak korištenja kreditnim izvješćima, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanje registra podržalo je 20 banaka među kojima su i sve velike banke, a početak njegova rada poduprla je i požurivala Hrvatska narodna banka koja traži da banke razmjenjuju podatke o rizičnim klijentima i strože važu platežne mogućnosti građana.

Kako banke HROK-u još od lipnja prošle godine dostavljaju podatke o kreditnoj zaduženosti banaka, već sada postoji velika baza podataka. Iako službenih informacija o listi na kojoj se nitko ne bi želio naći nema, u medijima se moglo pročitati kako ona broji više od 40 tisuća imena osoba koje će teško doći do novih kredita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara