Dukat preuzima makedonsku mljekaru Ideal Šipka

DUKAT nastavlja širenje na tržištima jugoistočne Europe - nakon mljekare Inmer iz Gradačca, u sastav Dukata ulazi i peti proizvodni pogon, Ideal Šipka - druga po veličini mljekara na tržištu Makedonije, priopćeno je iz Dukata.

Dukat d.d., vodeća mliječna industrija u Hrvatskoj i regiji te vlasnici tvrtke Ideal Šipka d.o.o., jedne od najznačajnijih kompanija za proizvodnju i preradu mlijeka u Makedoniji, potpisali su 23. studenog 2007. godine niz Ugovora usmjerenih na preuzimanje Ideal Šipke od strane Dukata. Ovim će Ugovorima, u sastav Dukata, uz četiri proizvodna pogona u Zagrebu, Bjelovaru, Somboru (Srbija) i Gradačcu (BiH), ući i peti proizvodni pogon mljekare Ideal Šipka iz Bitole, nakon ispunjenja određenih uvjeta, između kojih i dobivanja suglasnosti od strane Vijeća za konkurentnost Republike Makedonije.

Cilj strateškog partnerstva Dukata i Ideal Šipke jest realizacija strateških odrednica razvoja poslovanja Dukata, širenjem poslovanja na nova tržišta i jačanjem tržišnih pozicija na području jugoistočne Europe. Ovom suradnjom Ideal Šipka dobiva strateškog partnera, već prisutnog na tržištu Makedonije, koji će ulaganjima omogućiti razvoj primarne proizvodnje i povećanje otkupne baze mlijeka te daljnji rast Ideal Šipke na makedonskom i inozemnim tržištima.

Dukat danas zauzima 40 posto tržišnog udjela na hrvatskom tržištu. Vodeći je otkupljivač mlijeka i proizvođač vrhunskih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj i regiji, što potvrđuju brojne domaće i međunarodne nagrade te priznanja potrošača. Od svibnja 2007. godini sastavni je dio Lactalis grupe, druge po veličini mliječne grupacije u svijetu te vodeće Europske mliječne grupacije. Na tržištu Makedonije Dukat zauzima poziciju drugog po veličini uvoznika mliječnih proizvoda te poziciju prvog po veličini uvoznika mliječnih proizvoda iz Hrvatske.

Ideal Šipka d.o.o. druga je po veličini mljekara na tržištu Makedonije, osnovana 1997. godine. Tržišni je lider u proizvodnji sireva, godišnje prerađuje oko 30 milijuna litara mlijeka i proizvodnju bazira na domaćoj sirovini. Nalazi se na povoljnom geografskom položaju, s velikim potencijalom za razvoj primarne proizvodnje i otkupne baze mlijeka. Uz značajan plasman mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu Makedonije, Ideal Šipka plasira svoje proizvode na tržištu Kosova, Albanije, Hrvatske i Australije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara