DUMA PRIHVATILA NACRT ZAKONA KOJI OTEŽAVA ORGANIZIRANJE REFERENDUMA

Ruska Duma, uglavnom vjerna Vladimiru Putinu, prihvatila je u petak nacrt zakona koji prilično otežava provedbu referenduma na poticaj naroda, na veliku štetu oporbe koja upozorava na donošenje zakona koji se "protivi ustavu" i koji "ušutkava" narod.

Nacrt zakona koji je predstavio Kremlj, u drugom, a zatim odmah i u trećem i zadnjem čitanju prihvatila su 344 zastupnika Donjeg doma, uz potporu proputinove stranke Ujedinjena Rusija i ultranacionalista iz LDPR-a.

Za taj savezni "ustavni" zakon bila je potrebna dvotrećinska većina kojom raspolaže samo Ujedinjena Rusija.

Protiv zakona glasovali su komunisti, nacionalisti iz lijeve stranke Domovina i neovisni zastupnici, ili 93 zastupnika.

"Koliko se sjećam, ovo je prvi put da se ustavni savezni zakon donosi za jedva deset dana", bunio se neovisni zastupnik Vladimir Rižkov iz liberalne stranke. "O nekoliko desetaka predloženih amandmana koji su se izgubili putem nije se ni raspravljalo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Narodu je oteto pravo na referendum", dodao je Rižkov, upozoravajući na "iznimno sramotan i protuustavni" zakon o kakvom se dosad nije glasovalo u Rusiji.

"Ovaj zakon tako otežava provedbu referenduma da ga zovemo zakon o onemogućavanju provedbe referenduma", istaknuo je komunist Viktor Iljuhin, rekavši da je "nezadovoljan ponašanjem Ujedinjene Rusije".

Kremlj želi, kazao je za AFP, "ušutkati narod koji želi odbaciti socijalne reforme" vlade, što "potkopava temelje ustava".

Politolog Jurij Korgonjuk iz Zaklade Indem misli da Kremlj želi "iskoristiti referendum u svoju korist, primjerice kako bi produljio Putinov mandat, a oporbu želi lišiti tog mehanizma", budući da se spremaju teške i nepopularne reforme.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara